Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept speksoep met wilde paddestoelen

Wat zitten wij Volkskokertjes eigenlijk nog te doen, hier in ons Amsterdamse laboratorium? De hele natie gaat toch gourmetten met de Kerst! Geen groter genot dan culinair ganzenborden, allemaal onder de grote lamp, allemaal klooien met minipannetjes.

Ja, Nederland heeft heel wat bereikt op culinair gebied, de afgelopen decennia. We eten massaal buiten de deur, we hebben driesterrenrestaurants, maar met Kerst is het grootste genot om zelf je eten te verpesten. Alleen in de donkerste binnenlanden van de Rummelerwaard schijnen er nog mensen te zijn die alles bij het oude houden. Brave lieden die gewoon soep vooraf-dooie vogel-ijs toe eten. En in Amsterdam-Zuid is er nog wat sektarisch gedoe van mannen die sterrenkokje spelen. De rest gourmet. Balkenende ook, wed ik, net als Bos. Mevrouw Rouvoet houdt het misschien bij de Rummelerwaardse optie.

Zo erg is dat gourmetten toch niet? mept mijn vrouw de heipalen onder mijn culinaire fundament vandaan. Jawel. Vlees is dood beest en dat verdient beter dan een tweede keer omgebracht te worden door ganzenborders. Ik begrijp ook wel dat ik iedereen tegen de haren instrijk. Ik moet meegaan met de flow, weet je wel, Kerstmis is vrede, iedereen happy, jingle jingle all the way. En die flow is dan gezelligheid en uiteraard de kassa van de supermarkten en de slagers, want nergens verdienen ze zo veel aan als aan gourmetpakketten.

En toe, wat is er toe? Chocoladefondue! Echt, wij Volkskokertjes hebben al deze jaren zitten werken voor le violon du chat, dat is me allang duidelijk. Onrijpe aardbeien dopen in gesmolten Milka, dat is de schrale culinaire woestijn waarin we anno 2007 zijn beland.

Laten we maar een lekker soepje maken, u en ik. Met Kerst wel de gordijnen dicht trekken hoor, zodat de buren niet zien dat we geen gourmetstel hebben. Anders krijgen we nog rotjes door de brievenbus, kapsoneslijers die we zijn.

Speksoep met kersttrompetten: snijd het spek aan zo dun mogelijke lucifertjes, dwars op de strepen. Veeg de paddestoelen schoon en verdeel ze in kleine stukjes. Bak spek, zwammen en salie op halfhoog vuur een paar minuten in de boter. Voeg de fond en sherry toe en laat 10 minuten zachtjes koken. Breng de soep op smaak met zout en peper.

Speksoep met kersttrompetten

voor 4 gewone of 10 kerstporties:

100 gram mager rookspek

200 gram hoornen des overvloeds (trompettes de la mort, paddestoelen)

6 blaadjes salie, in dunne reepjes

1 eetlepel boter

2 x 400 ml-potten runderfond

scheutje medium sherry of madera

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.