HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept tagliatelle met spinazie, ei en pecannoten

Raar spul hoor, spinazie. Vol met oxaalzuur, dat het wrang maakt en stroef. Zo barstensvol met chlorofyl dat het al in onheuglijke tijden door Arabieren werd gebruikt om eten groen te kleuren. Die Arabieren leerden ons de spinazie kennen trouwens, in de vroege middeleeuwen. Vandaag de dag is het nog altijd diepvriesgroente nummer één, maar dan wel in de ‘à la crème’ versie, waar naar goed-industrieel gebruik uiteraard geen room inzit maar een fraaie uitstalling Ersatz, melkpoeder en nog zo wat. Al dat stroeve is eraf, het is groen slijk dat om mij onduidelijke redenen half Nederland pleziert, uit de sloot gevist kroos, slobber voor zieke astronauten wier tanden door kosmische straling zijn uitgevallen.

Verse spinazie heeft wassen nodig, grondig plonzen, soms wel twee keer. Omdat het zo volumineus is, wordt dat altijd weer een waterpartij alsof je een hond in bad doet. Vandaar dat ik zo blij ben met kant-en-klaar gewassen spul. Dat gaan we gebruiken in de pasta. O trouwens: ik zie de laatste tijd die ‘wilde’ minder vaak. Misschien omdat hij industrieel moeilijk te wassen valt? We nemen nu gewone.

 

Tagliatelle met spinazie, ei en pecannoten

Hoofdgerecht voor 4

 

6 eetlepels olijfolie

1 teen knoflook, geplet

500 g spinazie, gewassen

2 eieren

100 g Parmigiano Reggiano, versgemalen

100 g pecannoten

400 g tagliatelle

flink zwarte peper uit de molen

 

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en doe de teen knoflook erin. Bak tot hij begint te geuren en kleuren. Zet het vuur heel hoog. Voeg dan hand voor hand de spinazie toe, laat slinken en bakken, tot alles gebruikt is. Draai het vuur uit en laat wat afkoelen. Haal dan de spinazie uit de pan maar laat de pan verder ongemoeid (gooi wel de knoflook weg). Hak de spinazie grof of wat fijner, net wat u wilt, en meng er zout door. Wees daar niet te schuchter mee, want flauwe spinazie is een klap in je gezicht.

Klop de eieren los met de helft van de kaas. Hak de pecans grof.

Breng een pan water met zout aan de kook. Kook de tagliatelle al dente. Giet af en meng op zacht vuur in de koekenpan met de spinazie, het eventueel uitgelopen vocht daarvan en de gehakte pecannoten. Giet er dan het eimengsel overheen en meng snel. Wacht niet tot de eieren stollen maar serveer vrijwel meteen, met een paar gulle slagen van de pepermolen bovenop. Geef de resterende kaas erbij.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Nu verkrijgbaar in de boekhandel!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.