HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept tagliatelle met spinazie, ei en pecannoten

Raar spul hoor, spinazie. Vol met oxaalzuur, dat het wrang maakt en stroef. Zo barstensvol met chlorofyl dat het al in onheuglijke tijden door Arabieren werd gebruikt om eten groen te kleuren. Die Arabieren leerden ons de spinazie kennen trouwens, in de vroege middeleeuwen. Vandaag de dag is het nog altijd diepvriesgroente nummer één, maar dan wel in de ‘à la crème’ versie, waar naar goed-industrieel gebruik uiteraard geen room inzit maar een fraaie uitstalling Ersatz, melkpoeder en nog zo wat. Al dat stroeve is eraf, het is groen slijk dat om mij onduidelijke redenen half Nederland pleziert, uit de sloot gevist kroos, slobber voor zieke astronauten wier tanden door kosmische straling zijn uitgevallen.

Verse spinazie heeft wassen nodig, grondig plonzen, soms wel twee keer. Omdat het zo volumineus is, wordt dat altijd weer een waterpartij alsof je een hond in bad doet. Vandaar dat ik zo blij ben met kant-en-klaar gewassen spul. Dat gaan we gebruiken in de pasta. O trouwens: ik zie de laatste tijd die ‘wilde’ minder vaak. Misschien omdat hij industrieel moeilijk te wassen valt? We nemen nu gewone.

 

Tagliatelle met spinazie, ei en pecannoten

Hoofdgerecht voor 4

 

6 eetlepels olijfolie

1 teen knoflook, geplet

500 g spinazie, gewassen

2 eieren

100 g Parmigiano Reggiano, versgemalen

100 g pecannoten

400 g tagliatelle

flink zwarte peper uit de molen

 

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en doe de teen knoflook erin. Bak tot hij begint te geuren en kleuren. Zet het vuur heel hoog. Voeg dan hand voor hand de spinazie toe, laat slinken en bakken, tot alles gebruikt is. Draai het vuur uit en laat wat afkoelen. Haal dan de spinazie uit de pan maar laat de pan verder ongemoeid (gooi wel de knoflook weg). Hak de spinazie grof of wat fijner, net wat u wilt, en meng er zout door. Wees daar niet te schuchter mee, want flauwe spinazie is een klap in je gezicht.

Klop de eieren los met de helft van de kaas. Hak de pecans grof.

Breng een pan water met zout aan de kook. Kook de tagliatelle al dente. Giet af en meng op zacht vuur in de koekenpan met de spinazie, het eventueel uitgelopen vocht daarvan en de gehakte pecannoten. Giet er dan het eimengsel overheen en meng snel. Wacht niet tot de eieren stollen maar serveer vrijwel meteen, met een paar gulle slagen van de pepermolen bovenop. Geef de resterende kaas erbij.

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.