HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept tartiflette met walnoot en salie

 

Dwars door onze Tonnerrois loopt het Canal de Bourgogne, een lommerrijk beoeverde streep water, voorzien van veel te veel sluizen met rood geverfde leuningen en elk met een vrolijk bruisende baard die tussen de deuren omlaag hoest. Huurscheepjes glijden over het nat, althans in de zomer; nu resten er nog slechts enkele hippieachtige eigenaren van oud bootwerk die daarop het jaar rond overleven.

In het haventje van Tanlay – een verbreding van het kanaal – prijkt een pizzeria, met kloeke efficiëntie ‘Du Port’ geheten. Ook crèpes staan op het menu, net als de hit van de laatste jaren in Frankrijk: tartiflette. Toen de eigenaren van het paviljoentje enkele jaren geleden zonder enige kennis van het kookvak hun avontuur begonnen was dit soort happen een verstandige keus; je hoeft er immers nauwelijks iets voor te kunnen. Tartiflette is van oorsprong een ovengerecht uit de Alpen, van aardappel, spek en ui, overbakken met Reblochon. In Tanlay echter is het een schaaltje met voorgegaarde pieper, massa’s onduidelijke kaas, een halve liter kookroom en naar keuze wat garnituur als spek of reepjes ham. Wij probeerden dat ooit en houden het sindsdien op pizza. Uitstekende pizza zelfs, mits je ze vraagt er maar de helft kaas op te doen. Tartiflette maken kunnen we beter zelf, inclusief het variëren op het originele recept. Daarom vandaag een spekloze met Gruyère, walnoten en salie.

 

 

Tartiflette met walnoten en salie

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

1,2 kg vastkokende aardappelen

3 eetlepels olie

200 g geraspte Gruyère

250 ml crème fraîche

50 g gepelde walnoten, grof gehakt

1 teen knoflook, geperst

10 blaadjes verse salie, in dunne reepjes

nodig: aluminiumfolie

 

 

Zet de oven aan op 160 graden. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in een ovenschaal en hussel met de olie en wat zout. Dek af met aluminiumfolie en bak 40 minuten in de oven. Controleer daarna of ze gaar zijn; zet anders nog weer een poos terug.

Zet de oven naar 200 graden. Meng de kaas, crème fraîche, walnoten, knoflook en salie met wat zout en verdeel over de aardappelen. Wie wil doet nog iets met de pepermolen. Bak zo’n 15 minuten in de oven, maar nu zonder folie, tot de zaak aangenaam gesmolten is. Zet op het laatst nog even onder de grill voor een kleurtje.

 

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.