Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept Tunesische tartine met honing, lavendel en hazelnoten

De Arabische keuken wordt hot! Misschien voelt het voor u nog wat lauwtjes, maar wacht maar, zo onder de boerenkolige oppervlakte borrelt het met citroensap en granaatappel en sesampasta en bulgur. Dat zonnige, verleidelijke eten dat je steevast samen eet gaat ons land veroveren. Op schrift moesten we het tot nog toe doen met De Keuken van het Midden-Oosten van Claudia Rhoden en het Groot Arabisch Kookboek van Jannie de Moor. Die horen nog bij dat lauwwarme stadium. Degelijk, smakelijk, hoogst informatief, een must voor iedere culiboekenkast. Maar niet hot. Afgelopen zaterdag presenteerden Merijn Tol en Nadia Zerouali echter hun ‘Arabia’, een jaloersmakend boek (Kosmos, 29,95) vol van recepten die weliswaar Arabisch zijn, maar dan vaak met een twist. Noem het gemak, een aanstekelijke losheid waarmee ze hier en daar een ingrediëntje vervangen, een bereiding ietsjes aanpassen.

Jaloersmakend, dat zei ik. Tol en Zerouali schrijven lekker, hebben stevig door Marokko, Tunesië, Libanon, Syrië, Andalusië en Sicilië gereisd, kunnen koken en hebben altijd nieuwsgierige trek. Die trek krijg je van het boek ook, mede door de fraaie foto’s van Sven Benjamins en de barokke tekeningen van Rosa Vitalie. Ik wou niet alleen meteen achter het fornuis, maar ook subiet afreizen naar Arabische dreven. Voorlopig is daar echter geen kans op, en troost ik me met een recept. Tartine met honing, lavendel en hazelnoten: meng in een ruime kom de semolina met het zout en beetje voor beetje wat lauwwarm water (uiteindelijk zo’n 2 dl) tot een samenhangend, soepel deeg. Zwaar werk! Als het deeg fluweelachtig aanvoelt en glanst, schenk je er een scheut olie over en vormt met behulp daarvan kleine bolletjes. Druk ze goed plat, besprenkel steeds met olie, vouw ze als een envelop en druk weer plat. Bak de tartines een voor een goudbruin in een hete koekenpan, aan beide kanten. Stamp de hazelnoten met de lavendel fijn in een vijzel en meng met de honing. Besmeer de tartines met boter en de lavendel-hazelnoothoning.

Er is nu even geen verse lavendel te krijgen, maar gedroogde werkt ook. En anders neem je een drupje rozenwater (Turkse winkel) en wat rozenblaadjes.

Tartine met honing, lavendel en hazelnoten

voor 4 personen:

250 gram middelgrove semolina (griesmeel)

snufje zout

circa 2 dl lauwwarm water

zonnebloemolie

4 eetlepels geroosterde hazelnoten, grof gehakt

1 eetlepel lavendel

bloemenhoning

(gezouten) boter

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.