Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept verse doperwtjes met citroen en room

 

Uren, dagen, maanden, jaren vliegen als een schaduw heen. En zo is het weer de langste dag geweest, de tijd van het Nederlandse jaar dat gemarkeerd wordt door een recept voor verse doperwtjes. Van mij. In andere culturen en tradities wil met nog wel wrotten met kruiden, les herbes de saint-jean bijvoorbeeld, die om werkzaam te zijn gesneden moesten worden voor zonsopgang op de 24e, door vrouwen die achteruit liepen. Dergelijk groen werd door mens en dier gegeten om ziekten en ander onheil af te wenden. Desgewenst wil ik ook best roepen dat verse erwtjes de panacee voor lijf en leden zijn, dat ze kanker en dementie en tyfus en loopneuzen genezen mits dagelijks genuttigd terwijl je op je kop staat. Tussen de nonsens die op het internet wordt verkondigd valt dat nauwelijks op. Maar de ware drijfveer om te gaan doppen ligt toch in hun smaak. Hun textuur. Dat friszoete, dat groen zachte binnenste in een net iets knapperig of taai velletje. En om daar te geraken moet je eerst je smaragden kraaltjes uit hun peulen bevrijden. Niet dat ze dat willen hoor. Per slot van rekening hebben we het hier over kindermoord. Doperwtjes zijn onrijpe erwten, groen geoogst, groen gegeten. Als ze volwassen mochten worden droogden ze in hun peul en werden het soeperwten.

Dit keer geen petits pois à la française, met hun meegesmoorde slahartje en Veel Boter. Dat kunt u bij mij op de site vinden. Ik wou iets anders dit jaar. Iets verhelderends.

 

 

 

Verse doperwtjes met citroen en room

Bijgerecht voor 4 personen

 

1,5 à 2 kg doperwten in de peul

1 citroen

125 ml slagroom

paar eetlepels zeer fijn gehakte verse peterselie

 

 

Dop de erwtjes. Breng een pan met 4 cm water en goed wat zout aan de kook en kiep de erwtjes erin. Laat weer aan de kook komen en tel 4 minuten. Giet af.

Boen niet-biologische citroenen altijd goed af onder de warme kraan. Rasp de schil dun, zodat je allen geel hebt; een Mircoplanerasp is daartoe bijkans essentieel. Pers daarna één helft uit.

Schenk de room in een koekenpan en breng aan de kook. Laat schuimen en wat inkoken tot hij dikker wordt. Voeg de erwtjes en de citroenrasp toe, plus 2 eetlepels citroensap. Laat op halfhoog vuur even op elkaar inwerken, en dek niet af. Meng goed. Breng op smaak met misschien meer sap en zout. Strooi de peterselie erover. Serveer.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.