GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept verse doperwtjes met citroen en room

 

Uren, dagen, maanden, jaren vliegen als een schaduw heen. En zo is het weer de langste dag geweest, de tijd van het Nederlandse jaar dat gemarkeerd wordt door een recept voor verse doperwtjes. Van mij. In andere culturen en tradities wil met nog wel wrotten met kruiden, les herbes de saint-jean bijvoorbeeld, die om werkzaam te zijn gesneden moesten worden voor zonsopgang op de 24e, door vrouwen die achteruit liepen. Dergelijk groen werd door mens en dier gegeten om ziekten en ander onheil af te wenden. Desgewenst wil ik ook best roepen dat verse erwtjes de panacee voor lijf en leden zijn, dat ze kanker en dementie en tyfus en loopneuzen genezen mits dagelijks genuttigd terwijl je op je kop staat. Tussen de nonsens die op het internet wordt verkondigd valt dat nauwelijks op. Maar de ware drijfveer om te gaan doppen ligt toch in hun smaak. Hun textuur. Dat friszoete, dat groen zachte binnenste in een net iets knapperig of taai velletje. En om daar te geraken moet je eerst je smaragden kraaltjes uit hun peulen bevrijden. Niet dat ze dat willen hoor. Per slot van rekening hebben we het hier over kindermoord. Doperwtjes zijn onrijpe erwten, groen geoogst, groen gegeten. Als ze volwassen mochten worden droogden ze in hun peul en werden het soeperwten.

Dit keer geen petits pois à la française, met hun meegesmoorde slahartje en Veel Boter. Dat kunt u bij mij op de site vinden. Ik wou iets anders dit jaar. Iets verhelderends.

 

 

 

Verse doperwtjes met citroen en room

Bijgerecht voor 4 personen

 

1,5 à 2 kg doperwten in de peul

1 citroen

125 ml slagroom

paar eetlepels zeer fijn gehakte verse peterselie

 

 

Dop de erwtjes. Breng een pan met 4 cm water en goed wat zout aan de kook en kiep de erwtjes erin. Laat weer aan de kook komen en tel 4 minuten. Giet af.

Boen niet-biologische citroenen altijd goed af onder de warme kraan. Rasp de schil dun, zodat je allen geel hebt; een Mircoplanerasp is daartoe bijkans essentieel. Pers daarna één helft uit.

Schenk de room in een koekenpan en breng aan de kook. Laat schuimen en wat inkoken tot hij dikker wordt. Voeg de erwtjes en de citroenrasp toe, plus 2 eetlepels citroensap. Laat op halfhoog vuur even op elkaar inwerken, en dek niet af. Meng goed. Breng op smaak met misschien meer sap en zout. Strooi de peterselie erover. Serveer.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.