Groentegerechten | Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Vinaigrette voor bij de sla

Er schijnen mensen te bestaan die niet weten hoe ze sla moeten aanmaken. Zelf, bedoel ik. Hologige, kromme types die tegen sluitingstijd schichtig langs de supermarktschappen schuiven om er een fles slasaus te halen, iets van een Bekend Merk waarop ‘dressing’ staat, liefst met ‘fijne kruiden’ of ‘honing mosterd’ erbij. Thuis slierten ze dat over de kant-en-klare sla, maar pas nadat ze de gordijnen hebben dichtgedaan.

Maar nee, zo is het niet. Frisgewassen lieden met nette banen en zwemdiploma B, die aardige buren van twee huizen verder, je chef van kantoor, ze weten geen van allen hoe je sla aanmaakt zonder industriële hulp. Dan komt de existentiële vraag van duizend euro: missen zij iets? Nee. Maar dat weerhoudt u en mij er niet van om ons te koesteren in onze culinaire superioriteit. Neerkijken op anderen is lekker en als het zo goedkoop kan als over vinaigrette is dat wel zo aardig.

Toch nog even doornemen dan? Voor de vinaigrettepolitie aanbelt?

Sla kun je grofweg op twee manieren aanmaken. Op z’n Frans met een vinaigrette, of op z’n Italiaans/Spaans/Grieks met losse azijn, olie en zout. Aangezien ik in Frankrijk ben doe ik weer aan vinagrettes kloppen. Niks simpelers dan dat, maar het luistert toch nauw; iets te veel azijn en ik krijg klachten van de overkant van de eettafel.

Ik doe altijd een ippetippie suiker bij de vinaigrette, maar dat wordt door puristen immer als sacrilège beschouwd. Jammer dan. Aangezien ik ‘culinair journalist’ op mijn visitekaartje heb staan kunnen zij allemaal de boom in.

 

Sla met vinaigrette

Bij- of voorgerecht voor 4 personen

 

Een krop stevige sla, liefst batavia, zeker geen ijsberg

1 dikke theelepel gladde mosterd

2 eetlepels wijnazijn

2 eetlepels water

8 eetlepels olijfolie extra vergine

Mespunt zout

Mespuntje suiker

Optioneel: gesnipperd teentje knoflook

 

Was genoeg sla in koud water en verdeel de bladen in stukken. Fransen lieten ze vroeger wel heel, waarna je aan tafel elk blad met mes en vork tot een pakketje moest vouwen en dat in je mond organiseren voor het weer opensprong – een gezellig spel.

Droog de sla in een slacentrifuge.

Klop de mosterd en de azijn glad met het water, zout en suiker. Klop er de olie doorheen. Proef en stel bij. Giet de vinaigrette vlak voor serveren over de sla en hussel. Te vroeg mengen maakt de sla slap.

De knoflook kan door de vinaigrette of door de sla, dat maakt niks uit.

 

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.