Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept vis met lavendel

Lavendel is populair. Lavendel staat overal. Maar kun je er in de keuken wat mee? Het antwoord is ja. En dan bedoel ik de lavendel zelf, niet lavendelhoning waar noga mee wordt gemaakt in Sault en Séderon door twee neven of broers met ruzie die allebei Boyer heten.

Briljante noga’s allebei, precies smeltend genoeg, met die interpunctie van amandelen en dat vage aroma van lavendel en dan dat ruwigheidje tegen je verhemelte als je het stuk drukt met je tong. Noga waar je blij van wordt, in je hoofd en misschien zelfs in je onderbuik, noga die je geselecteerde personen wel in de mond wilt stoppen, met kleine stukjes tegelijk om hem of haar net zo te laten smelten, waarbij ik kan aanraden er dronken bij te worden met marc de Provence.

Goed. Geen honing dus. Echte lavendel, verse, die paarse weelde die nu aan het bloeien is. En als je denkt dat er wat van weet, dan heb je nog niet gekeken bij mediterranekruidenkwekerij Bastin in Zuid-Limburg (www.bastin.nl). Komende zaterdag en zondag hebben Roger en Linda Bastin een lavendelweekend; tientallen variëteiten staan dan in bio-dynamische bloei. Stiekem kun je dan ook even zwelgen in alle andere kruiden die er staan, zoals ik van de week deed, tijm en salie en hysop en rozemarijn en verveine. Misschien wil je dan ook nooit meer weg uit dat paradijs.

Lavendel, het ging over lavendel. Het kan in de pan met een jong geitenboutje, met kip of met lamsvlees, maar de beste combinatie is die met vis. Zeeduivel is geweldig, maar blijkt niet verantwoord (lavendel tussen de twee rugfilets doen, opbinden en braden in olijfolie). Dan maar iets braafs: bio-kweekzalm. Zout de vis en laat even staan. Haal de bloemetjes van vier lavendeltakken. Bak de zalmmootjes in boter op niet te hoog vuur en leg de knoflook en lavendelbloemen ernaast. Afhankelijk van de dikte is 2 à 3 minuten per kant voldoende; zalm hoeft niet eens gaar te zijn om lekker te smaken. Knijp op het eind van de baktijd een klein beetje citroensap bij de bakboter en leg er de hele lavendeltakjes bij. Verplaats ze bij serveren naar de bovenkant van de zalm, als garnering.

Zalm met lavendel

Voor 4 personen:

4 moten zalm(filet) van circa 125 gram

8 takken bloeiende lavendel

50 gram roomboter

1 eetlepel vers citroensap

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept vis met lavendel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.