HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept vis met spekkruim en rodekool

Hebt u wel eens zelf rodekool gemaakt? Helemaal zelf, warm, bij de gehaktbal of de bloedworst of de slavink? Aha, nou, goed. Ik niet. Salade mee gemaakt, saus zelfs – dat was geen succes – maar nooit gezellig laten stoven met appel en azijn en een kruidnagel. Ik verbeeld me trouwens dat verdraaid weinig kokers dat doen. Bijna iedereen koopt de groente kant-en-klaar, als zakje of pot of diepvries. Dat kan rodekool namelijk erg goed hebben, in zijn traditionele bereiding. Maar in een oprisping van onderzoekingsdrang bedacht ik de paarse bol eens onder handen te nemen. En dat kwam weer doordat ik iets zocht bij de vis met kruim van katenspek die ik had verzonnen. Tja, de afgelopen weken rouwdouwde ik nogal in het rustieke eten, knollen en bollen, ongepolijst soep- en ovenwerk, grommende herinneringen aan oud-batavierende ketelkost, om te roeren met hooivorken en dorsvlegels en naar binnen te werken voordat de Romeinen/Spanjaarden/Fransen over de Rijn/Waterlinie zouden komen. Tijd dus voor wat verzorgds, iets om te eten met de pinken in de lucht.

Opvallend dat we rodekool bijna altijd zoetzuur maken, terwijl we daar bij andere koolsoorten nooit aan denken. Boerenkool met appeltjes? Spitskool met aceto balsamico? Het zal trouwens best werken. Maar nee, ik had een rodekool, en daar moest iets mee. Ik koos voor wat pittigheid en de geur van verse nootmuskaat, plus als zoetzuur een scheut dessertwijn. Uitstekend!

 

Vis met spekkruim en pittige rodekool

Voor 4 personen

 

500 g fijngesneden rodekool

100 ml dessertwijn (of witte wijn met 15 g suiker)

5 gulle eetlepels roomboter

chilipoeder

1 bolletje nootmuskaat en een rasp

6 plakjes katenspek

4 moten à 150 g kabeljauw of andere vis

2 eetlepels olijfolie

4 eetlepels rode port

 

Zet de kool op met de wijn en wat zout. Laat afgedekt zachtjes gaar stoven in 30 minuten. Voeg een drup water toe als er droogte dreigt. Roer er voor het serveren 3 eetlepels boter door; breng op smaak met chilipoeder, vers geraspte nootmuskaat en misschien meer zout.

Zet de oven aan op 160 graden. Leg de plakjes spek naast elkaar op een stuk keukenpapier in een ovenschaal en bak ze circa 10 minuten in de oven tot ze krokant zijn. Let goed op dat ze niet verbranden. Laat wat afkoelen en snij tot kruim.

Zout de mootjes vis en laat 10 minuten staan. Smelt 2 eetlepels boter met de olijfolie en bak er de vis rustig in, op halfhoog vuur. Afhankelijk van de dikte is 2-4 minuten per kant genoeg; draai maar één keer om. Haal uit de pan. Blus die op hoog vuur met de port en laat bruisen.

Verdeel de rodekool over de borden, leg de vis erop en bekroon met spekkruim. Lepel de saus erover.

 

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

2 reacties op “Recept vis met spekkruim en rodekool

  1. Appel, ui of sjalot en – op het laatst – appelstroop doe ik er in. Stoven met – ik doe duur – port. Duurt bij mij wel een uur, trouwens.

  2. Mijn lieve Onno, bij ons in Zweden is wijn drinken al een luxe, laat staan met wijn koken.
    Het met dessertwijn koken van rode kool durf ik hier aan niemand te vertellen. Maar ik ga het zeker uitproberen. Het recept klinkt heel verleidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.