NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept wentelteefjes

Ja, hoe gaat dat. Ik liep hier en die tent stond daar. Als een stel paranimfen hingen er nog stalletjes voor, of schuin naast eigenlijk, met wafels en oliebollen. Maar die konden me niet afleiden. Ineens was mijn besluit genomen: ik ging poffertjes eten. Poffertjes, zomaar op het Beursplein in Amsterdam, tussen de Bijenkorf en de Beurs van Berlage, in het bouwsel dat de goden en moeder aarde en de kosmos daarvoor hebben bedoeld, een tochtige tent met plankieren op de vloer en te lange tafels met plastic zeiltjes eroverheen. De glorie van zo’n etablissement is het immense fornuis, dat, zoals dat hoort, meteen achter de deur prijkt als een altaar. Zittend kon ik door gaatjes de blauwe gasvlammen zien glanzen onder de zwartgeblakerde bakplaats met zijn honderden kuiltjes.

Daarachter stond een gerijpte uitbater poffertjes te bakken, eerst de kuiltjes invegend met een dikke kwast bakvet, dan met een pollepel het beslag erin gietend. Maar het mooist was de soepele vorktechniek, eerst de streepjes gestold beslag tussen de kuiltjes wegvegen, dan de poffertjes omdraaien, rij op, rij af, tiktiktik.

Ze waren perfect. De poffertjes. Perfect gaar en toch zacht, perfect van smaak met dat aparte dat boekweit meebrengt, perfect heet zodat de vlok roomboter smolt en perfect door de poedersuiker die klassiek uit een zeef omlaag was gezweefd. Jonnie Boer zou apetrots zijn als hij zo’n smaak in de mond kon organiseren, dat smeuïg hete van het deeg, dat intens troostende, gulle, zegenende van verse boter en suiker.

Ik kan nu natuurlijk geen recept voor poffertjes geven. Dat staat hierboven al. Zelf klooien geeft nooit eenzelfde resultaat. Iets anders zoets dan maar, iets wat wel lukt, thuis: wentelteefjes. Snijd de korst van de boterhammen. Klop de eieren met de suiker glad en klop er dan de melk door. Verhit vast een klont boter in een koekenpan. Haal de boterhammen door het eimengsel en bak ze goudbruin aan beide kanten. Serveer meteen en strooi er meer suiker en kaneel over of geef er jam bij. En misschien nog verse boter.

Wentelteefjes

voor 4 personen:

8 oudbakken boterhammen

2 eieren

3 eetlepels suiker

3 dl melk

genoeg roomboter

om te strooien: poeder-, basterd- of kristalsuiker, kaneel

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.