HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept winterse wortelpot

Vijftien euro kost het. Maar daarvoor kun je in de Utrechtse Jaarbeurs komend weekend dan ook grondig laten vaststellen dat er van alles met je mis is, tijdens de ‘eerste nationale gezondheidsbeurs in Nederland’, die de vrolijk cynische titel Gezond Leven 2008 heeft meegekregen. Volg het wandelparcours ‘langs interactieve stands waar gezondheid check-ups worden uitgevoerd, zoals gehoortesten, oogtesten, polsdiagnoses, tandvleescontrole, bloeddrukmeting, huidtest, migrainetest, vetmetingen, etc, etc.’ Nou, als daar niet iets uitkomt, dan weet ik het niet meer.

Je komt ’s ochtends gezond binnen en strompelt een halve dag later naar buiten als een dove, obese migrainelijder met staar en bladderend tandvlees, die hoognodig aan de zoutarme omega-3 margarine moet. Blijkt er onverhoopt niks met je aan de hand, dan kun je bij de uitgang nog lid worden van de Nederlandse Vereniging van Hypochonders. De gebruikelijke ballotage is op deze beurs niet van toepassing, uw toegangskaart zegt genoeg.

De Hartstichting en het Convenant Overgewicht hebben hiermee hun eigen EO-Landdag gecreëerd, nog een heel stel organisaties doen mee. Zij streven alle ons welzijn na, dat is bekend. Daar staat echter tegenover dat zij niks hebben aan gezonde mensen. Kwakkelaars, daar leven ze van. Er zijn nooit genoeg kwakkelaars, en dus moeten ze zelf kwakkelaars maken.

De ultieme januari-herfstschotel voor de thuisblijvende niet-kwakkelaars is mijn fameuze wortelpot, rijk geurend naar tijm, met de zoetheid van winterwortels en ui, gepunteerd door kloeke blokken spek.

Snijd het spek in serieuze blokken, laten we zeggen van anderhalve centimeter in het vierkant en vier centimeter lang. Snijd de wortels in stukken die daarbij passen, dikke plakken dus die je doormidden snijdt als de diameter te groot is. Snijd de ui heel grof, laat de knoflooktenen heel.

Zet de oven aan op 180 °C. Neem een braadpan, zet hem op het vuur en bak er de spekblokken een beetje in aan in een scheutje olijfolie. Voeg de andere ingrediënten toe en schep goed om. Doe er zout bij, zet de pan in de oven en laat een half uur garen. Schep tussentijds een keer om. Controleer of de wortels gaar genoeg zijn; ze moeten nog een beetje beet hebben. Zet ze anders weer een poos in de hitte. Draai je er voor het serveren peper over.

Winterse wortelpot

Voor 4 personen:

250 gram mager rookspek aan een stuk

1 kg winterwortels

1 grote ui

scheut olijfolie

handvol hele tenen knoflook, ongepeld

paar takken tijm

blaadje laurier

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

4 reacties op “Recept winterse wortelpot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.