HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept wraps met groenten en humus

 

Een geslachtneutraal bonengerecht, kan dat lekker zijn? Nou en of. En makkelijk, en goedkoop, en gezond. Het bewijs werd vorige week geleverd door Helinja Ruiter, bij de peulvruchtenreceptenwedstrijd voor studenten. En die was weer door de stichting Urgenda georganiseerd op de Dag van de Duurzaamheid, als afsluiting van de Peulenparade.

U weet natuurlijk allemaal dat ik lid ben van de BruineBonenbende, een stelletje enthousiastelingen dat publiekelijk de zegeningen roemt van de erwt, de boon, de kapucijner en verdere in peulen opgroeiende gezinsleden. Ach ach, wat zijn ze heerlijk, boontjes met gouden olijfolie, cassoulet met worst, linzen met room. Urgenda voelt met ons mee, en heeft daarbij nog eens flink wat gesubsidieerde slagkracht, iets waar wij niet over beschikken. Vorige week was ik juryvoorzitter bij de finale van de met hen opgetuigde receptenwedstrijd, in het Science Park in Amsterdam. 25 inzendingen waren er geweest, die Foliahoofdredacteur Jim Jansen, bestuurslid van de Youth Food Movement Dionne van Zijl en ik wogen, waarna er vier finalisten overbleven.

 

Prijswinnaar Helinja Ruiter

 

Bonen zijn goedkoop, vandaar dat studenten bakken vol chili verorberen. En chili. En chili. Maar er is toch meer mogelijk? Wij kregen zoetzure linzen met vis, noedels met pronkbonen, een salade met kidneybonen en grapefruit, en wraps met groenten, olijven en humus van witte bonen. Die laatste won nipt van de briljante salade van Victoria de Leeuw, aangezien Dionne vond dat jongens met sla hun maal niet gaan doen. De wraps van ex-student milieukunde Helinja Ruiter – nu ‘creationist’: dancer, designer, couturier en nog zo wat – leken haar realistischer als het om studenten gaat. Jaja, ‘wraps’ klinkt natuurlijk als een ingetrapte open keukendeur, maar deze bleken domweg zeer, zeer lekker. En gender free!

 

Wraps met groenten en wittebonenhumus

Studentenrecept voor 2 (!) personen van Helinja Ruiter

 

humus:

1 potje witte bonen

1 teen knoflook

sap van ½ citroen

1 eetlepel shoyu of lichte sojasaus (geen ketjap!)

1 eetlepel olijfolie

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel komijnpoeder

1 theelepel sambal

 

wraps:

4 wraps

1 prei

1 rode paprika

150 g maïs (blik)

250 g diepvriesdoperwten, ontdooid

100 ml room of sojaroom

100 g groene olijven

2 eetlepels vers gehakte peterselie

 

Humus: spoel de bonen schoon in een vergiet. Doe ze met de andere ingrediënten in een beker en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met zout en gebruik een drup water als hij te dik is.

Halveer de olijven. Snij de prei en paprika klein. Was en droog de prei. Doe wat olie in een hapjespan en bak de prei en paprika circa 5 minuten. Voeg de afgegoten maïs, doperwten, olijven en room toe en warm goed door. Breng op smaak met zout, peper en peterselie.

Verwarm de wraps, besmeer ze royaal met humus en verdeel het groentemengsel erover. Rol op, als je dat wilt.

 

 

***

Wie houdt er van truffels? En van Italië? 19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar de Marken. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer! Klik hier voor details.   10 oktober verschijnt Luilekkerland - 100 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

3 reacties op “Recept wraps met groenten en humus

  1. Gemaakt met Spaanse reuzenbonen, ook erg lekker! Maar nou heb ik nog een hele zak kleine, gedroogde witte boontjes met een zwart oogje liggen, waren daar ook recepten voor? En hoe heten die?

  2. Zwarte oog boontjes hebben het voordeel dat je ze niet hoeft te weken. Ze zijn gekookt in de snelkookpan met theelepeltje zout in15 minuten klaar, en smaken prima. Combineer met wat toevallig in huis is, maïs, paprika en kruid met wat sterke Spaanse pimenton en platte peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.