Een geslachtneutraal bonengerecht, kan dat lekker zijn? Nou en of. En makkelijk, en goedkoop, en gezond. Het bewijs werd vorige week geleverd door Helinja Ruiter, bij de peulvruchtenreceptenwedstrijd voor studenten. En die was weer door de stichting Urgenda georganiseerd op de Dag van de Duurzaamheid, als afsluiting van de Peulenparade.
U weet natuurlijk allemaal dat ik lid ben van de BruineBonenbende, een stelletje enthousiastelingen dat publiekelijk de zegeningen roemt van de erwt, de boon, de kapucijner en verdere in peulen opgroeiende gezinsleden. Ach ach, wat zijn ze heerlijk, boontjes met gouden olijfolie, cassoulet met worst, linzen met room. Urgenda voelt met ons mee, en heeft daarbij nog eens flink wat gesubsidieerde slagkracht, iets waar wij niet over beschikken. Vorige week was ik juryvoorzitter bij de finale van de met hen opgetuigde receptenwedstrijd, in het Science Park in Amsterdam. 25 inzendingen waren er geweest, die Foliahoofdredacteur Jim Jansen, bestuurslid van de Youth Food Movement Dionne van Zijl en ik wogen, waarna er vier finalisten overbleven.
Bonen zijn goedkoop, vandaar dat studenten bakken vol chili verorberen. En chili. En chili. Maar er is toch meer mogelijk? Wij kregen zoetzure linzen met vis, noedels met pronkbonen, een salade met kidneybonen en grapefruit, en wraps met groenten, olijven en humus van witte bonen. Die laatste won nipt van de briljante salade van Victoria de Leeuw, aangezien Dionne vond dat jongens met sla hun maal niet gaan doen. De wraps van ex-student milieukunde Helinja Ruiter – nu ‘creationist’: dancer, designer, couturier en nog zo wat – leken haar realistischer als het om studenten gaat. Jaja, ‘wraps’ klinkt natuurlijk als een ingetrapte open keukendeur, maar deze bleken domweg zeer, zeer lekker. En gender free!
Wraps met groenten en wittebonenhumus
Studentenrecept voor 2 (!) personen van Helinja Ruiter
humus:
1 potje witte bonen
1 teen knoflook
sap van ½ citroen
1 eetlepel shoyu of lichte sojasaus (geen ketjap!)
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel sambal
wraps:
4 wraps
1 prei
1 rode paprika
150 g maïs (blik)
250 g diepvriesdoperwten, ontdooid
100 ml room of sojaroom
100 g groene olijven
2 eetlepels vers gehakte peterselie
Humus: spoel de bonen schoon in een vergiet. Doe ze met de andere ingrediënten in een beker en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met zout en gebruik een drup water als hij te dik is.
Halveer de olijven. Snij de prei en paprika klein. Was en droog de prei. Doe wat olie in een hapjespan en bak de prei en paprika circa 5 minuten. Voeg de afgegoten maïs, doperwten, olijven en room toe en warm goed door. Breng op smaak met zout, peper en peterselie.
Verwarm de wraps, besmeer ze royaal met humus en verdeel het groentemengsel erover. Rol op, als je dat wilt.
3 reacties op “Recept wraps met groenten en humus”
Gemaakt met Spaanse reuzenbonen, ook erg lekker! Maar nou heb ik nog een hele zak kleine, gedroogde witte boontjes met een zwart oogje liggen, waren daar ook recepten voor? En hoe heten die?
Die heten gewoon oogboontjes. Ze zijn wat steviger en smaken anders dan witte bonen (komen oorspronkelijk uit Afrika en niet uit Amerika). Op de site van de Bonenbende vind je meer: http://www.bruinebonenbende.nl/?s=oogboontjes
Zwarte oog boontjes hebben het voordeel dat je ze niet hoeft te weken. Ze zijn gekookt in de snelkookpan met theelepeltje zout in15 minuten klaar, en smaken prima. Combineer met wat toevallig in huis is, maïs, paprika en kruid met wat sterke Spaanse pimenton en platte peterselie.