Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Zoete aardappel met amandelen (en een beetje gehakt)

‘Belachelijke opdringerij, die Week zonder Vlees!’ riepen enkele facebookers en twitteraars toen ik een fotootje plaatste van de vleesloze lunch die ik at in de Amsterdamse Hermitage, vorige week. Daar was zeven dagen lang geen vlees te bekomen in het restaurant. Er kwamen meteen tegengeluiden: ‘Hoezo opdringerij? Je hóeft toch niet mee te doen?’

Dat is zo. Maar mensen winden zich over alles op en al helemaal als ze worden aangesproken op wat ze dagelijks doen en daarmee op wie ze zijn. Ik was trouwens die hele week vergeten en had al een Volkskeuken gemaakt waar de dierlijke eiwitten een prominente rol spelen. Nou ja, dan schuift die een beurt op. Dat zullen sommigen van u slap vinden, maar zo blijven we aan de gang. Het gaat erom dat we met z’n allen minder vlees gaan consumeren. Gemiddeld. Vooralsnog lukt dat nauwelijks, als je de cijfers ziet. Dus dan is zo’n week een aardig initiatief, gewoon doordat we er weer eens over nadenken. Over opwinden, goed.

Zal ik als bijdrage aan de stomende gevoelens iets maken als zwartepietsteak van de grill? Of gepocheerde chocoladepaaseitjes? Gehaktballen met Telegraafsaus?

Nee. Ik ben tam. Ik maakte een roerbak van zoete aardappel met heel weinig gehakt. Toegegeven, dat is niet vleesloos. Het dierlijke is er hier voor de smaak en textuur en daarom is het belangrijk half-om-half te kiezen. Eigenlijk is puur varkensgehakt nog beter. Het is op straffe van smaakverandering te vervangen door gehakte walnoot. Vegetarisch gehakt heb ik niet geprobeerd.

 

Zoete aardappel met amandelen (en een beetje gehakt)

Hoofdgerecht voor 2

 

400 g zoete aardappelen

4 eetlepels olijfolie

50 g blanke garneeramandelen

50 g half-om-halfgehakt (of fijngehakte walnoten)

2 eetlepels oestersaus

1 eetlepel sambal

1 grote bos peterselie, fijngehakt

sap van 1 limoen

 

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Verhit de olie in een wok of braadpan en bak er de amandelen in tot ze goudgeel kleuren. Schep eruit. Doe het gehakt in de olie in de pan en roerbak rustig tot het los is en bijna knapperig wordt. Voeg de zoete aardappel en de peterselie toe en roerbak een paar minuten. Doe er de oestersaus, sambal en het limoensap bij plus 100 ml water, sluit de pan en zet het vuur laag. Laat in circa 10 minuten beetgaar worden. Breng op smaak met zout. Doe de amandelen erbij en serveer met gekookte rijst.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.