Smaakvertellingen

Receptenwedstrijd Romeins koken

Een lekker potje Romeins koken, wie wil dat nu niet? Nou ja, moet je wel weten wat dat inhoudt. En dat, lezers, weet eigenlijk niemand. We hebben welgeteld één kookboek uit de Romeinse tijd, van Apicius, maar zelfs wie dat was en in welke periode het precies is geschreven is onduidelijk. Hoeveelheden en technieken? Staan er nauwelijks in. Maar linksom en rechtsom hebben we toch een beeld, over de smaak (heftig, met zoet en zuur en umami uit vissaus). Kortom, we gaan koken! Van 28 april t/m 6 mei is het Nationale Romeinenweek en organiseren RomeinenNU en eet!verleden een receptenwedstrijd. “Wek een gerecht van 2000 jaar oud op creatieve wijze tot leven op basis van een Romeins boodschappenlijstje. Misschien mag jij dan tijdens de finale in de Nationale Romeinenweek je gerecht koken voor een professionele jury!”, schrijft de organisatie. Daar sluit ik me van harte bij aan. Want ik mag jureren!

De spelregels:

Uitgeschreven recepten met foto en eventueel video lever je tussen 1 en 25 april aan op kookwedstrijd@romeinen.nu. Van 28 april t/m 3 mei kan publiek stemmen op de inzendingen. De makers van de drie gerechten die het hoogst eindigen in de stemming worden uitgenodigd om op zondag 6 mei hun gerecht voor een professionele jury te koken in Castellum Hoge Woerd in Utrecht. Castellum Hoge Woerd staat die hele dag in het teken van de Romeinen, ter gelegenheid van de Nationale Romeinweek. De professionele jury bestaat uit culinair schrijver Onno Kleyn, archeoloog Erik Graafstal en culinair historica Manon Henzen. Het prijzenpakket bevat een workshop Romeins koken, een boekenpakket over Romeinse geschiedenis en diverse Romeinse lekkernijen. En als je gerecht heel erg in de smaak valt bij de jury, is er een kans dat je recept in de Volkskeuken terecht komt…

Klik voor meer details hier.

Ook als je niet meedoet ben je op 6 mei van harte welkom op Castellum Hoge Woerd. En deze oproep doorzingen wordt zeer op prijs gesteld! Goh jongens, zou ik mogen aanliggen bij het jureren?

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

Hét cadeau voor 2019: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland bestellen? Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je misschien ook De grote Kleyn – culinair compendium erbij. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.