Wijn

Rendez-vous Abouriou

rendez-vous-abouriou

Elk beetje wijnliefhebber kan de druivenrassen van de Bordeaux oplepelen: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, plus nog wat randvariëteiten als petit verdot. Zo is het en zo was het, denken velen. Maar wie heeft er gehoord van abouriou? Toch was dat een belangrijke druif ooit, voor de phylloxeraplaag verwoestingen aanrichtte aan het eind van de 19e eeuw en de ganse boel op zijn kop zette. Nadat ontdekt was dat druiven geënt op een onderstok van de Amerikaanse wingerd resistent waren krabbelde de wijnsector weer op. Maar voorkeuren waren veranderd, keuzen werden anders gemaakt.

De wijnbouwers in de Côtes du Marmandais, een streek tussen Bordeaux en Agen, hebben de arbouriou sinds 2004 aan de vergetelheid ontrukt (en hopen daarmee voor zichzelf hetzelfde te bereiken). Laat ik eens helpen in deze kolommen. De druif rijpt vroeg – ze zijn op 28 augustus al met oogsten begonnen – en geeft een zeer donkere wijn. De 2014 die ik proefde was uiterst smakelijk met zwarte bramen en een aantrekkelijk likje vanille in de geur, en heeft een lekkere frisheid met een randje tannine. Goed gevulde wijn; Bordeaux, maar net een beetje anders.

 

Rendez-Vous Abouriou, Côtes du Marmandais 2014

Deproeftafel.nl, € 9,95

 

Prijs/kwaliteit 8

De cursus culinair schrijven en wijnschrijven van dit voorjaar is volgeboekt, maar op 7 oktober start een nieuwe! Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

Hét cadeau voor 2019: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland bestellen? Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn – culinair compendium erbij. Tot eind januari kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.