Wijn

Rendez-vous Abouriou

rendez-vous-abouriou

Elk beetje wijnliefhebber kan de druivenrassen van de Bordeaux oplepelen: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, plus nog wat randvariëteiten als petit verdot. Zo is het en zo was het, denken velen. Maar wie heeft er gehoord van abouriou? Toch was dat een belangrijke druif ooit, voor de phylloxeraplaag verwoestingen aanrichtte aan het eind van de 19e eeuw en de ganse boel op zijn kop zette. Nadat ontdekt was dat druiven geënt op een onderstok van de Amerikaanse wingerd resistent waren krabbelde de wijnsector weer op. Maar voorkeuren waren veranderd, keuzen werden anders gemaakt.

De wijnbouwers in de Côtes du Marmandais, een streek tussen Bordeaux en Agen, hebben de arbouriou sinds 2004 aan de vergetelheid ontrukt (en hopen daarmee voor zichzelf hetzelfde te bereiken). Laat ik eens helpen in deze kolommen. De druif rijpt vroeg – ze zijn op 28 augustus al met oogsten begonnen – en geeft een zeer donkere wijn. De 2014 die ik proefde was uiterst smakelijk met zwarte bramen en een aantrekkelijk likje vanille in de geur, en heeft een lekkere frisheid met een randje tannine. Goed gevulde wijn; Bordeaux, maar net een beetje anders.

 

Rendez-Vous Abouriou, Côtes du Marmandais 2014

Deproeftafel.nl, € 9,95

 

Prijs/kwaliteit 8

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.