Wijn

Rendez-vous Abouriou

rendez-vous-abouriou

Elk beetje wijnliefhebber kan de druivenrassen van de Bordeaux oplepelen: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, plus nog wat randvariëteiten als petit verdot. Zo is het en zo was het, denken velen. Maar wie heeft er gehoord van abouriou? Toch was dat een belangrijke druif ooit, voor de phylloxeraplaag verwoestingen aanrichtte aan het eind van de 19e eeuw en de ganse boel op zijn kop zette. Nadat ontdekt was dat druiven geënt op een onderstok van de Amerikaanse wingerd resistent waren krabbelde de wijnsector weer op. Maar voorkeuren waren veranderd, keuzen werden anders gemaakt.

De wijnbouwers in de Côtes du Marmandais, een streek tussen Bordeaux en Agen, hebben de arbouriou sinds 2004 aan de vergetelheid ontrukt (en hopen daarmee voor zichzelf hetzelfde te bereiken). Laat ik eens helpen in deze kolommen. De druif rijpt vroeg – ze zijn op 28 augustus al met oogsten begonnen – en geeft een zeer donkere wijn. De 2014 die ik proefde was uiterst smakelijk met zwarte bramen en een aantrekkelijk likje vanille in de geur, en heeft een lekkere frisheid met een randje tannine. Goed gevulde wijn; Bordeaux, maar net een beetje anders.

 

Rendez-Vous Abouriou, Côtes du Marmandais 2014

Deproeftafel.nl, € 9,95

 

Prijs/kwaliteit 8

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.