Wijn

Ridgeback Vansha cabernet sauvignon/merlot 2008

Er zijn zo van die rituelen waar ik van houd. Culinaire rituelen. Ze geven een beetje tekening aan het jaar. Asperges horen erbij, aardbeien natuurlijk, schorseneren, truffels als bruin het kan trekken. En eind augustus zijn er weer wilde eenden. In het Volkskrant Weekendmenu dit keer wilde eend met gember en een puree met sesamolie, net effetjes anders dan anders dus. En bij die eend bedacht ik een rode Zuid-Afrikaanse wijn van niveau, die toch niet meer dan 7,50 kost.

Waarom

Een volle, ronde, kruige wijn moeten we hebben, maar niet eentje die weerbarstig is. Geen roestende tannines, geen schurend looizuur, maar iets aangenaams dat evenwel niet verbleekt als er gember in de buurt komt. Nou, dan helpt het al als we Europa verlaten en naar Zuid-Afrika afreizen. Het is geen India of zo, maar het is dichterbij dan wij hier zitten.

Smaak

De rode Vansha 2008 van Ridgeback, een klein familiebedrijf in Paarl, is eerst en vooral fruitig, ruikt naar bessen en rabarber, maar op de achtergrond is er die kenmerkend Zuid-Afrikaanse donkerbruine geur van tabak en teer, zij het als bescheiden vleugje. Hij smaakt sappig en vol, geknipt dus bij dit recept, maar ook bij lamsvlees en entrecote.

Verkrijgbaar

Wine Matters, www.winematters.nl, 7,50 euro.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.