Smaakvertellingen

Robbens Liefde voor aardbeien formidabel boek

 

 

In de Volkskrant gaat Loethe Olthuis het bespreken, maar ik wil toch dan tenminste op mijn eigen site stoom afblazen: Jan Robbens Liefde voor aardbeien is een formidabel boek. Wie zelf ook maar een greintje aardbeienaffectie in zijn bast heeft heeft dit standaardwerk nodig, ter loutering van de eigen culinaire ziel en die van je kinderen tot in het derde en vierde geslacht. Robben flikt wat maar weinige non-fictieschrijvers lukt, en dat is het maken van een standaardwerk dat niet droog of taai is. Landbouwhogescholen kunnen het als lesboek gebruiken en zwaar tentamineren, maar voor gewone pretbekkers als ik is het tegelijk een verrukkelijk en uiterst verteerbaar boek. Jan geeft dit in eigen beheer uit. Blijkbaar is er ook geen tekstredacteur overheen gegaan. Dat merk je door één enkel, maar terugkerend taalfoutje: hij schrijft ‘wat’ waar je ‘dat’ hoort te gebruiken, als in ‘het boek dat ik gelezen heb’. Maar geloof me, als al mijn leerlingen van de Academie Culinair Schrijven slechts dit foutje zouden maken, zou ik in mijn handen knijpen.

Lambada’s, korona’s, mara’s des bois, de aardbeienrassen huppelen voorbij, net als alle denkbare informatie over de teelt voor professionals en amateurs, over smaak, over het waarom van Spaanse keiharde fresas, over historie. Ja, ook over historie, inclusief het verslag van een proeverij van uiterst oude rassen versus nieuwe, om eens te kijken of al die brommerige zeurkousen met hun ‘vroeger smaakten aardbeien veel beter’ gelijk hadden. Nee. Ah, excuus als u dit als een spoiler beschouwt, maar er blijft nog zat sappige informatie over.

Ik leerde Jan meer dan tien jaar geleden kennen en was onder de indruk van zijn werk voor de erkenning van smaak in het aardbeienvak. Karin Luiten en ik hebben ons toen een tijd lang sterk gemaakt voor de smaakaardbei – toen vooral de Lambada -, en ik sleept enkele malen culischrijfcollega’s mee naar Jans bedrijf in Brabant. Ik was blij verrast toen hij kortgeleden persoonlijk zijn boek bij mij thuis kwam bezorgen. Nu moet u het nog hebben, lezer. En daartoe kun je niet bij bol.com terecht, maar wel op Jans aardbeiensite. Niet spotgoedkoop misschien, maar wel het geld waard.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

3 reacties op “Robbens Liefde voor aardbeien formidabel boek

  1. Prima boek. Bij een volgende druk wellicht het onwoord uitgeprobeerd vermijden? Ik heb jan' s aardbeien op mijn akkertje geplant en er afgelopen jaar volop van genoten. Corona en lambada zijn echt de top op aardbeiengebied. Zelf kweken opent een nieuwe wereld van smaak, daar kan geen supermarkt of marktkraam tegen op.

  2. Dank je Onno! Dat maakt de kerst voor een aardbeienschrijver extra feestelijk.

    Marcel, ik heb het even nagezocht, maar het woord 'uitgeprobeerd' heb ik in het boek maar 1 keer gebruikt 😉 Maar volgens mij is dat een correct woord. Of heb ik het mis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.