HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept roerbak met rivierkreeftjes en groenten

Ik vind het wel een goede: “Eet geen fenegriekkiemen meer!”
Die zie je helemaal niet. Net zo min als rucola- en mosterdzaadkiemen. Nou ja, een hightech superclean bedrijf in het Westland kweekt wat voor de horeca, maar daar zullen ze het faillissement wel aangevraagd hebben. Mijn goede vriend Ruud – bepaald geen  complottheoriefetisjist – bedacht dat het risicomanagement was. Niemand weet wat de bron van de Ehec-bacterie is, maar dat blieft de publieke opinie niet. Nou, bedacht hij namens de overheid, als we nu een klein productje als schuldige aanwijzen, dan kunnen we de telers daarvan schadeloos stellen zonder dat het veel geld kost. Taugé is al veel beter dan tomaten of komkommers. Maar fenegriek- en rucolakiemen, werkelijk, minister Schippers overtreft zijn en mijn verwachtingen. Chapeau.

Het is toch telkens weer onrustbarend om te zien hoe iedereen hysterisch begint rond te rennen als er ergens iets engs of zelfs dodelijks ontdekt wordt. Enge komkommers in Duitsland? In gans Europa de komkommers in de ban. Dan kun je de volgende dag met berichten komen dat het niet de komkommers zijn, maar dat helpt niet. Drie, vier weken later – nu – zijn er nog steeds bangeriken die ze niet kopen. Het lijkt alsof zo’n hetze gewenst is, alsof men hem met dankbaarheid en opluchting aangrijpt. Het blijkt een welkome bliksemafleider voor opgekropte onrustgevoelens over voedsel. En misschien wel over veel meer.

Kortom, het halve volk loopt met een boog om het groenteschap heen en is trots op zichzelf. Wij denken tenminste om onze kinderen en onszelf! Maar als je werkelijk op je gezondheid zou letten – persoonlijk risicomanagement – zou je juist wel groente eten. En veel ook. Dus schil voor mijn part, was, verhit, als je onzeker bent.

Een Ehec- en hysterievrij roerbakje met rivierkreeftjes, paprika, taugé en prei: Bak de gember, knoflook en het spek in de olie tot de knoflook kleurt. Voeg de paprika toe, zet het vuur laag en dek de pan af. Laat 3 minuten garen. Zet het vuur hoog en voeg de prei en taugé toe. Roerbak 3 minuten. Roer de sambal los met de vissaus en witte wijn. Voeg samen met de rivierkreeftjes bij de groenten, schep om en dek af met het deksel. Zet het vuur uit en laat nog 1 minuut doorwarmen. Erbij: rijst of burgul of brood. Erop: blaadjes verse munt.

Woensdags roerbakje met groenten en rivierkreeftjes

Voor 4 personen

2 cm verse gember, in dunne plakjes

2 tenen knoflook, gehakt

50 gram mager rookspek, in reepjes

4 eetlepels olie

1 rode (punt)paprika, in reepjes

200 gram fijngesneden prei

200 gram taugé

1 dikke eetlepel sambal manis of taotjo

4 eetlepels Thaise vissaus

4 eetlepels witte wijn

300 gram gepelde rivierkreeftjes

blaadjes verse munt

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.