Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Roerbak spruitjes, kip en citroen

Er wordt wat afgejeremieerd in wijn- en culiland hoor. Vinologen die vinden dat alle primitivodruiven gerooid moeten worden, omdat de wijn ervan voor hun bekjes te plat smaakt. Hobbykoks die alle pakjes en zakjes willen verbieden, omdat het mensen lui zou maken. Smaakcollega’s die terugverlangen naar de witlof/spruiten/bieten/zandaardappelen van vroeger, omdat die meer smaak hadden.

Allemaal inbeelding of gebrek aan mededogen. Laat iedereen die van de zware smaak van primitivowijn houdt die vooral kopen en drinken. Pakjes en zakjes zijn er voor degenen die een recept als deze nooit lezen, omdat de instructies hun al te wankel zijn; je moet er namelijk voor kunnen koken. Maar een pak Wereldkeuken zorgt ervoor dat er iets op tafel komt met zelfs wat vers spul erin: winst! Dat alle varianten ongeveer eenzelfde smaak als resultaat hebben geeft niet; het houdt hele legioenen weg bij de afhaalfrituur.

Supermarktgroenten smaken niet zo briljant als die uit eigen tuin of van dat bijzondere telertje in de polder. Maar na bereiding zijn die verschillen vaak niet meer te proeven.

Lekker zit voor het grootste deel tussen de oren. Koken voor een ander genereert lekker bij de uitvoerder en diens publiek. Dus hup, laat de messen maar blikkeren: tijd voor een moderne roerbak met het accent op de groente.

 

Roerbak spruiten, kip en citroen

Hoofdgerecht voor 2-3 personen

 

1 kipfilet van circa 130 g, in stukjes

5 eetlepels lichte sojasaus

1 teen knoflook

1 eetlepel suiker

rasp en 3 eetlepels sap van een citroen

400 g spruitjes

25 g blanke amandelen

1 ui, grof gesneden

5 eetlepels olie

 

Marineer de stukjes kip in de sojasaus, knoflook, suiker en het citroensap.

Maak de spruitjes schoon en kook ze beetgaar in water met zout, in circa 8 minuten. Doe ze eventjes in koud water tot ze aan te pakken zijn en snijd ze doormidden.

Bak de amandelen in een minidrup olie tot ze mooi kleuren. Loop niet weg, ze verbranden snel.

Roerbak de ui in de olie tot hij net glazig begint te worden en voeg de kip toe, liefst zonder dat er veel marinade meekomt. Bak een minuut of 4 en doe er dan de spruitjes en de marinade van de kip bij, plus de amandelen en de citroenrasp. Bak nog 2 minuten en serveer met rijst en een oosterse salade. Wijn: nee, geen primitivo. Doe maar rode Côtes du Rhône; witte mag ook.

Op 18 april 2024 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshop Kookboek Maken op 7 april! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.