Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Roerbakschotel met sperzieboontjes en tomaat

Al eens Finnen op oud-Scandinavische wijze haver zien trekken? Ik ook niet, vandaar dat ik in een uitbundige bui een uitnodiging aannam voor de Nederlandse presentatie van Pulled Oats, een nieuwe plantaardige vleesopvolger. Het werd een warme aangelegenheid, aangezien we op een Amsterdams dak voor een diner aanzaten op die bloedhete maandag 24 juni, zonder afdak, tentdoek of andere bescherming – ik was de enige die toevallig een panama op de kop had. Finnen vertelden met een sappig-hoekig accent in het Engels hoe hun Oats er gekomen waren; het belangrijkst bleek dat ze uit wilden gaan van Noord-Europese ingrediënten. Ze zijn behalve van haver gemaakt van tuinbonen en erwten, wat hun opmerkelijk hoge eiwitgehalte van 30 procent verklaart. En dat is reden voor sportcentrum Papendal om het in te zetten voor het voederen van sporters.

Op het dak deden koks ingewikkeld met het nieuwe spul; daar zijn het koks voor. Ik was benieuwd of het bij thuiskoken aangenaam zou zijn. En warempel, dat lukte. Het spul is prettig taaiïg en smaakt op een aangename manier naar oud brood. Het zijn uiteraard weer de vlokjes en plukjes die uit de ‘extruder’ komen, zo’n helse machine die texturen veroorzaakt door persen en trekken, dus het laat zich het best verwerken in gerechten waar je als vlees dunne plakjes of stukjes zou gebruiken, chili’s, ovenschotels en roerbak.

 

Roerbak met sperziebonen, tomaat en pulled oats

Voor 2 personen

 

250 g sperziebonen

1 pak Pulled Oats naturel (Albert Heijn), of een andere vleesopvolger

3 tenen knoflook, gehakt

½ rawitpeper, gehakt (of iets anders pittigs)

4 cm verse gember, gehakt

6 eetlepels olie

50 ml droge sherry of witte wijn

6 eetlepels lichte sojasaus

4 smaaktomaten, in kwarten

2 lente-uien, gesneden

100 g taugé

1 theelepel suiker

 

Maak de sperziebonen schoon, snijd ze in tweeën en kook beetgaar in water met zout in circa 10 minuten. Spoel ze koud en laat uitlekken. Bak de Pulled Oats samen met de knoflook, rawit en gember een minuut of 3 al omscheppend in de olie. Voeg de sherry en de helft van de sojasaus toe en meng. Haal uit de wok en doe er de tomaten voor in de plaats. Zet het vuur lager, sluit de pan en laat de tomaten in 2 minuten zacht worden. Doe de sperziebonen en de lente-ui in de pan en warm goed door. Voeg nu de pulled oats en de taugé erbij en breng alles op smaak met meer sojasaus en de suiker. Warm nogmaals goed door. Eet met rijst.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.