Wijn

Rood met karakter: L’Atypic de Peybonhomme

Kijk, daar houd ik nu van: afwijkende wijn. Er is al zo godsgruwelijk veel mainstream in de wijnwereld. Correcte, smakelijke, nette, prettig drinkbare of zelfs best heel goede wijnen, uit verre en dichtbije streken, van vooral veel grote bedrijven, met merken of bekende namen. De supermarkten en wijnketens willen immers zekerheid, betrouwbare smaken die elk jaar opnieuw in orde zijn, met slechts kleine variaties in de jaren – het blijft wel wijn natuurlijk, geen sinas. Interessantere flessen komen daarom van wijnmakers die te klein zijn om de supermarktvolumes te leveren: je vindt ze bij kleinere importeurs.

De L’Atypic de Peybonhomme is een voor de Bordelais afwijkende wijn, omdat hij half om half bestaat uit cabernet franc en malbec, druiven die in de Côte de Blaye normaal een bescheiden, aanvullende rol vervullen. Hier zingen ze de biodymanische hoofdrol, donker kruidig geurend, knoestig van smaak, met achter het zwarte fruit een verrukkelijk minivleugje stink, grommend van welbehagen en goedgemutstheid. Komt van Château Peybonhomme les Tours, een stoer, diep in de historie gefundeerd kasteel waarvan de naam zou teruggaan op een stel Katharen – bons hommes – dat in de 13e eeuw de vervolging in de Languedoc ontvluchtte. Niet dat dat ook maar iets zegt over de wijn, maar klinkt het niet fantastisch?

 

L’Atypic de Peybonhomme 2010, € 10,50

www.biowijnclub.nl

 

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Nu verkrijgbaar in de boekhandel!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.