Wijn

Rosé om het najaar mee te trotseren

 

 

Tikt u vast maar even tegen uw voorhoofd. Nee, ik wacht wel even. Ik ga het namelijk hebben over flessen rosé van 8,50 en 18,75 euro. Het was al mijn bedoeling om, net als vlak voor de zomer, tegen de mode in het verschijnsel rosé te bejubelen – de laatste dag van augustus is daar bij uitstek geschikt voor – maar dat ik dan ook nog eens de hand wist te leggen op dit nobele tweetal maakt mijn pleidooi alleen maar sterker. Deze wijnen zijn meer dan een doekje voor het bloeden van het stervende zomerhart; zij dienen tevens ingeslagen te worden om ons te schragen voor het naderende najaar; ik bewaar er zelfs een paar voor kerst. Neem de Château Guilhem 2012 Rosé uit Malepère, tussen Carcassonne en Limoux. De bleke rozenkleur kondigt een rozengeur aan, samen met citrus en wat kruiderij. Maar die smaak, evenwichtig als een dans op het slappe koord, zonder vallen! Het was liefde op het eerste gezicht. Tot ik de Palette 2012 Rosé van Château Henri Bonnaud opentrok, drie minuten later. Nog frisser, nog edeler, nog kloppender. Die bleke zalmtint alleen al, die tintelende smaakt-naar-heel-veel-meersmaak, dat kantwerk van frisse zuren (doorgaans ontbrekend in goedkopere rosés). Wijn om je in te verliezen, wijn om te verzoenen.

 

Château Guilhem Rosé 2012, Malepère, € 8,50

Château Henri Bonnaud Rosé 2012, Palette, € 18,75

www.vojacek.nl en www.winesupply.nl

 

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor het voorjaar, om nog maar te zwijgen van Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu! En bij ons kun je ze gesigneerd krijgen. Klik hier om ze te bestellen.

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.