Wijn

Rosé om het najaar mee te trotseren

 

 

Tikt u vast maar even tegen uw voorhoofd. Nee, ik wacht wel even. Ik ga het namelijk hebben over flessen rosé van 8,50 en 18,75 euro. Het was al mijn bedoeling om, net als vlak voor de zomer, tegen de mode in het verschijnsel rosé te bejubelen – de laatste dag van augustus is daar bij uitstek geschikt voor – maar dat ik dan ook nog eens de hand wist te leggen op dit nobele tweetal maakt mijn pleidooi alleen maar sterker. Deze wijnen zijn meer dan een doekje voor het bloeden van het stervende zomerhart; zij dienen tevens ingeslagen te worden om ons te schragen voor het naderende najaar; ik bewaar er zelfs een paar voor kerst. Neem de Château Guilhem 2012 Rosé uit Malepère, tussen Carcassonne en Limoux. De bleke rozenkleur kondigt een rozengeur aan, samen met citrus en wat kruiderij. Maar die smaak, evenwichtig als een dans op het slappe koord, zonder vallen! Het was liefde op het eerste gezicht. Tot ik de Palette 2012 Rosé van Château Henri Bonnaud opentrok, drie minuten later. Nog frisser, nog edeler, nog kloppender. Die bleke zalmtint alleen al, die tintelende smaakt-naar-heel-veel-meersmaak, dat kantwerk van frisse zuren (doorgaans ontbrekend in goedkopere rosés). Wijn om je in te verliezen, wijn om te verzoenen.

 

Château Guilhem Rosé 2012, Malepère, € 8,50

Château Henri Bonnaud Rosé 2012, Palette, € 18,75

www.vojacek.nl en www.winesupply.nl

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.