Wijn

Rustenberg Brampton Viognier 2007

Bij het Volkskrant Weekendmenu van deze week, samengesteld door Loethe Olthuis, koos ik een opvallend andere, aanbevelenswaardige wijn. Nog even een regeltje over mijn wijntips op de Volkskrantsite zelf:daar werkt het niet, en verschijnen de wijnen van exact een jaar geleden. Gebrek aan mankracht zorgt ervoor dat de krant daar niets aan kan doen. Tja… Wie dus over de wijnen op internet wil lezen, moet hier zijn.

Iets vols en toch iets slanks, dat zocht ik in de wijn voor deze week. Volslanks, u zegt het. Loethe Olthuis’ groente/kruidentaart bevat yoghurt en ei, en dat riep deze behoefte op. Een wijn met frisheid en wat stevigs dus, en iets wat zou aansluiten bij al dat plantaardige groen. Met een sauvignon blanc zou best lukken, maar er kwam iets anders op mijn pad. Iets interessanters.

Smaak

Een bijzondere wijn, deze Brampton Viognier. De druif komt uit de Franse Rhônestreek, was dertig jaar geleden bijna verdwenen maar beleeft sindsdien een revival. In de beste gevallen ruikt en smaakt hij daar naar abrikoos, maar in de Zuid-Afrikaanse wijngaarden van Rustenberg komt er iets anders los, bloemetjes, exotisch fruit, een waterval aan lekkers waar ik eerlijk gezegd moeilijk woorden voor kan vinden. Maar vooral kopen, die wijn, proeven, en je verbazen. Ja, er is meer in de wereld dan chardonnay en sauvignon blanc!

Verkrijgbaar

AH Wijndomein (niet in de AH winkels), 7,99 euro.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.