Wijn

Rustenberg Brampton Viognier 2007

Bij het Volkskrant Weekendmenu van deze week, samengesteld door Loethe Olthuis, koos ik een opvallend andere, aanbevelenswaardige wijn. Nog even een regeltje over mijn wijntips op de Volkskrantsite zelf:daar werkt het niet, en verschijnen de wijnen van exact een jaar geleden. Gebrek aan mankracht zorgt ervoor dat de krant daar niets aan kan doen. Tja… Wie dus over de wijnen op internet wil lezen, moet hier zijn.

Iets vols en toch iets slanks, dat zocht ik in de wijn voor deze week. Volslanks, u zegt het. Loethe Olthuis’ groente/kruidentaart bevat yoghurt en ei, en dat riep deze behoefte op. Een wijn met frisheid en wat stevigs dus, en iets wat zou aansluiten bij al dat plantaardige groen. Met een sauvignon blanc zou best lukken, maar er kwam iets anders op mijn pad. Iets interessanters.

Smaak

Een bijzondere wijn, deze Brampton Viognier. De druif komt uit de Franse Rhônestreek, was dertig jaar geleden bijna verdwenen maar beleeft sindsdien een revival. In de beste gevallen ruikt en smaakt hij daar naar abrikoos, maar in de Zuid-Afrikaanse wijngaarden van Rustenberg komt er iets anders los, bloemetjes, exotisch fruit, een waterval aan lekkers waar ik eerlijk gezegd moeilijk woorden voor kan vinden. Maar vooral kopen, die wijn, proeven, en je verbazen. Ja, er is meer in de wereld dan chardonnay en sauvignon blanc!

Verkrijgbaar

AH Wijndomein (niet in de AH winkels), 7,99 euro.

De cursus culinair schrijven en wijnschrijven van dit voorjaar is volgeboekt, maar op 7 oktober start een nieuwe! Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

Hét cadeau voor 2019: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland bestellen? Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn – culinair compendium erbij. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.