Wijn

Rustenberg Brampton Viognier 2007

Bij het Volkskrant Weekendmenu van deze week, samengesteld door Loethe Olthuis, koos ik een opvallend andere, aanbevelenswaardige wijn. Nog even een regeltje over mijn wijntips op de Volkskrantsite zelf:daar werkt het niet, en verschijnen de wijnen van exact een jaar geleden. Gebrek aan mankracht zorgt ervoor dat de krant daar niets aan kan doen. Tja… Wie dus over de wijnen op internet wil lezen, moet hier zijn.

Iets vols en toch iets slanks, dat zocht ik in de wijn voor deze week. Volslanks, u zegt het. Loethe Olthuis’ groente/kruidentaart bevat yoghurt en ei, en dat riep deze behoefte op. Een wijn met frisheid en wat stevigs dus, en iets wat zou aansluiten bij al dat plantaardige groen. Met een sauvignon blanc zou best lukken, maar er kwam iets anders op mijn pad. Iets interessanters.

Smaak

Een bijzondere wijn, deze Brampton Viognier. De druif komt uit de Franse Rhônestreek, was dertig jaar geleden bijna verdwenen maar beleeft sindsdien een revival. In de beste gevallen ruikt en smaakt hij daar naar abrikoos, maar in de Zuid-Afrikaanse wijngaarden van Rustenberg komt er iets anders los, bloemetjes, exotisch fruit, een waterval aan lekkers waar ik eerlijk gezegd moeilijk woorden voor kan vinden. Maar vooral kopen, die wijn, proeven, en je verbazen. Ja, er is meer in de wereld dan chardonnay en sauvignon blanc!

Verkrijgbaar

AH Wijndomein (niet in de AH winkels), 7,99 euro.

***

19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar Italië. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer in De Marken! Klik hier voor details.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *