Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Salade van linzen, vijgen en kip

Bij ons mag de zomer zich al sinds juni als herfst vermommen, in de Mediterrannée is het andere koek. Daar bakt de zon de natuur zo droog dat een enkele vonk al genoeg is om de landschappen te laten branden. Ik mag hopen dat de vijgenboomgaarden gespaard blijven. In de Provence, net achter Toulon, ligt Solliès, dat zijn naam heeft gegeven aan een appellation d’origine contrôlée voor donkerpaarse vijgen. Driekwart van de Franse figues valt eronder en het productiegebied is natuurlijk veel groter dan Solliès alleen. Ik kocht een bak vol van dat zoete geluk op de markt in Chablis, terwijl een onwezenlijk miezerregentje uit grauwe wolken naar beneden dampte. Voor wie niet weet waar Chablis ligt: twee uur zuidoost van Parijs en net als mijn huis vlakbij ruimschoots in de noordelijke zone waar de zomer dit jaar nooit gearriveerd is.

De vijgen waren niet eens duur en toch helemaal rijp, iets wat je nooit overkomt bij een Nederlandse supermarkt. Fruit koop je beter bij specialisten en dan nog, bij zoiets als vijgen zou ik vragen of ik er een mag proeven. Narijpen doen ze niet, houd daar rekening mee.

Intrigerend fruit, vijgen. Ze bestaan bij gratie van een vreemd samenlevingscontract met een speciale soort wespjes, die de bloeiwijze bevruchten en er hun eitjes in leggen; de moeders sterven vervolgens binnenin de groeiende vruchten en lossen op door eiwitafbrekende enzymen. De nieuwe wespjes knagen zich naar buiten, de mannetjes bevruchten de vrouwtjes en de cyclus gaat weer door. Daarna rijpt de vijg. Heerlijk, die natuur!

 

Salade van linzen, vijgen en kip

Voorgerecht voor 4, lunchgerecht voor 2

 

1 klein blikje à 200 g linzen (130 g netto)

1 little gem/mini-romana

1 gare kipfilet, in flinters

1 rood uitje, in dunne halve plakjes

¼ teentje knoflook, ragfijn gehakt

6 eetl. interessante olie (hazelnoot, walnoot, olijf o.i.d.)

4 eetl. goede aceto balsamico

6-8 rijpe vijgen, in stukken

 

Spoel de linzen even af in een zeef en laat uitlekken. Snijd het minikropje sla 1 keer in de lengte door en daarna dwars, heel dun, tot chiffonade. Wassen en drogen moet als je zandjes vermoedt. Meng de linzen en kip met de ui, knoflook, olie en aceto en breng goed op smaak met zout. Doe er de sla en de vijgen bij en hussel voorzichtig. Serveer met korstig brood en een stevige rosé uit Bandol, om de Provenceboeren te ondersteunen.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Salade van linzen, vijgen en kip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.