Wijn

Sappige Chiroubles van Henri Bloem

Hoe kiezen we een wijn bij Meus’ pastagerecht van gisteren? Er zit tomaat in, wat het fris maakt, net als de rucola. Maar drie uien, de Parmezaan en een ons pijnboompitten zorgen voor een ronde smaak. Behalve de pancetta is er geen vlees. Kortom, het gerecht is gebalanceerd, maar eenvoudig en niet heel rijk. Iets roods maar niet zo zwaars, dat lijkt me daarop het antwoord. En in die hoek kom ik al gauw bij Beaujolais.

Echte Beaujolais dan, niet die karikatuurwijn die in november als nouveau of primeur in de winkels komt. Helaas laat de belangstelling daarvoor te wensen over. Te veel drinkers denken dat alle Beaujolais primeur is. Zonde. Neem nou de Chiroubles van de Domaine de la Chapelle des Bois. Dat is op en top wijn, kersenwijn, diep van tint, aangenaam knerpend langs de tong. Enige overeenkomst met die vermaledijde primeur: de druif. Dat is de gamay, en die zorgt immer voor een niet te imiteren fruitige vrolijkheid. Vandaar dat er van oudsher geroepen wordt dat Beaujolais ‘licht’ is (dat valt nog wel mee), dat hij koel geschonken moet worden (maar niet koud), gevolgd door de opmerking dat hij ‘jong’ gedronken moet worden. Nou… ter plaatse dronk ik dit soort wijnen van meer dan tien jaar, die uitstekend waren. Maar ik zou er niet op gaan zitten wachten, hoor. Opentrekken die fles.

Chiroubles 2010, Domaine de la Chapelle des Bois, bij www.henribloem.nl, € 8,50

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.