Wijn

Sappige Chiroubles van Henri Bloem

Hoe kiezen we een wijn bij Meus’ pastagerecht van gisteren? Er zit tomaat in, wat het fris maakt, net als de rucola. Maar drie uien, de Parmezaan en een ons pijnboompitten zorgen voor een ronde smaak. Behalve de pancetta is er geen vlees. Kortom, het gerecht is gebalanceerd, maar eenvoudig en niet heel rijk. Iets roods maar niet zo zwaars, dat lijkt me daarop het antwoord. En in die hoek kom ik al gauw bij Beaujolais.

Echte Beaujolais dan, niet die karikatuurwijn die in november als nouveau of primeur in de winkels komt. Helaas laat de belangstelling daarvoor te wensen over. Te veel drinkers denken dat alle Beaujolais primeur is. Zonde. Neem nou de Chiroubles van de Domaine de la Chapelle des Bois. Dat is op en top wijn, kersenwijn, diep van tint, aangenaam knerpend langs de tong. Enige overeenkomst met die vermaledijde primeur: de druif. Dat is de gamay, en die zorgt immer voor een niet te imiteren fruitige vrolijkheid. Vandaar dat er van oudsher geroepen wordt dat Beaujolais ‘licht’ is (dat valt nog wel mee), dat hij koel geschonken moet worden (maar niet koud), gevolgd door de opmerking dat hij ‘jong’ gedronken moet worden. Nou… ter plaatse dronk ik dit soort wijnen van meer dan tien jaar, die uitstekend waren. Maar ik zou er niet op gaan zitten wachten, hoor. Opentrekken die fles.

Chiroubles 2010, Domaine de la Chapelle des Bois, bij www.henribloem.nl, € 8,50

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor het voorjaar, om nog maar te zwijgen van Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu! En bij ons kun je ze gesigneerd krijgen. Klik hier om ze te bestellen.

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.