Wijn

Sappige Chiroubles van Henri Bloem

Hoe kiezen we een wijn bij Meus’ pastagerecht van gisteren? Er zit tomaat in, wat het fris maakt, net als de rucola. Maar drie uien, de Parmezaan en een ons pijnboompitten zorgen voor een ronde smaak. Behalve de pancetta is er geen vlees. Kortom, het gerecht is gebalanceerd, maar eenvoudig en niet heel rijk. Iets roods maar niet zo zwaars, dat lijkt me daarop het antwoord. En in die hoek kom ik al gauw bij Beaujolais.

Echte Beaujolais dan, niet die karikatuurwijn die in november als nouveau of primeur in de winkels komt. Helaas laat de belangstelling daarvoor te wensen over. Te veel drinkers denken dat alle Beaujolais primeur is. Zonde. Neem nou de Chiroubles van de Domaine de la Chapelle des Bois. Dat is op en top wijn, kersenwijn, diep van tint, aangenaam knerpend langs de tong. Enige overeenkomst met die vermaledijde primeur: de druif. Dat is de gamay, en die zorgt immer voor een niet te imiteren fruitige vrolijkheid. Vandaar dat er van oudsher geroepen wordt dat Beaujolais ‘licht’ is (dat valt nog wel mee), dat hij koel geschonken moet worden (maar niet koud), gevolgd door de opmerking dat hij ‘jong’ gedronken moet worden. Nou… ter plaatse dronk ik dit soort wijnen van meer dan tien jaar, die uitstekend waren. Maar ik zou er niet op gaan zitten wachten, hoor. Opentrekken die fles.

Chiroubles 2010, Domaine de la Chapelle des Bois, bij www.henribloem.nl, € 8,50

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.