Wijn

Sappige rode zomerwijn uit Noord-Italië: Sankt-Magdalener

In 1941 besloot de regering van Italië drie wijnen tot de nationale top te bestempelen: Barolo, Barbaresco – terecht, terecht – en… Santa Maddalena. Verbijsterend. Als Sankt Magdalener was dat een klein nikswijntje van een niksdruif, een lokaal rood slobbertje uit Südtirol, die Duitssprekende lap Oostenrijk die Italië cadeau had gekregen omdat het in de Eerste Wereldoorlog met de overwinnaars had meegedaan. Wat was de reden? Had Mussolini er een bungabungavriendinnetje zitten? Was het een gebaar naar de Duitsers? De ware reden is nimmer boven water gekomen.

Maar dingen veranderen. De wijnbouw in Südtirol – Alto-Adige voor de Italianen – staat vandaag de dag op een zeer hoog niveau. En dat nikswijntje van die niksdruif is een ideale zomerwijn geworden, licht rood, smakkend van kersenfruit, do-re-mi zingend onder een blauwe alpenhemel. Niet streng, niet schurend, maar blij blozend en met een lekkere bite. Tenminste, de fles Sankt Magdalener Klassisch 2010 van Weingut Untermoserhof die importeur Maddalena Wines me toestuurde. Koelen is het devies, hoewel je hem niet steenkoud in het glas moet plonzen. Gewoon een half uur of drie kwartier in de koelkast zetten en dan drinken bij kip of verse tonijn of gewoon niks.

 

Sankt Magdalener Klassisch 2010, Weingut Untermoserhof,  € 9,95 bij www.maddalenawines.nl

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Sappige rode zomerwijn uit Noord-Italië: Sankt-Magdalener

  1. Bestel je in Südtirol "een rode", krijg je dus altijd een Vernatsch. Vraag je om "een witte" krijg je automatisch een Weissburgunder / Pinot bianco. Vraag je een Magdalener, krijg je een Vernatsch van klasse uit "St.Magdalena", stadsdeel van Bolzano/Bozen. Er mag tot 8% Pinot Nero of lagrein aan de Vernatsch zijn toegevoegd, dat maakt hem wat steviger dan de slobber. Licht, vrolijk, altijd een plezier om te drinken!

  2. Per ongeluk 's winters een keer een Grauvernatsch bij de Conad gehaald, tesamen met allemaal lekkere flesjes Lagrein enzo. Was aanvankelijk een klap in het gezicht omdat we een gloedvolle winterwijn verwachtten. Even doorproeven en inderdaad na wat koelen bleek het een lekkere rode zomerwijn. Nu nog een keer 's zomers naar Val di Fassa…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.