Smaakvertellingen

Recept slakken op zijn Catalaans

catalaanse_slakken.jpgKijk ze daar nou toch eens liggen. Slakken, heerlijke slakken, gekiekt in het bergrestaurant Poldo waar ik ook die kabeljauw at waarvan ik het recept woensdag gaf. Cargols a la gormanta heten ze, ‘van de lekkerbek’, in een saus met wat tomaat, ui, ham, groene chilipeper (bitxo) en natuurlijk veel knoflook. Zo moet het nu, slakken op zijn Catalaans eten, met een satéprikkertje om ze uit hun huisjes te pulken. Huisjes waar ze trouwens nog niet uit waren geweest. Daarmee is het recept dus wezenlijk anders dat dat voor de escargots à la bourguignonne. Dat zouden trouwens wijngaardslakken moeten zijn – al zie je die Helix pomata nog maar weinig, en in Nederland is die soort zelfs beschermd – terwijl de Catalanen de kleinere Helix aspera eten. Net als inmiddels de meerderheid van de Fransen.

In de Roussillon, het Franse gedeelte van Catalonië, at ik een keer eerder cargols, maar dat een uiterst dubieus genoegen. Kleine slakjes werden daar gegrild, maar bleken nog vreselijk slijmerig toen ze op tafel kwamen. Manmoedig heb ik er een paar weggewerkt met de bijgeleverde all i oli, maar toen moest ik opgeven. Nee, dan deze. Ik denk dat ik ook maar een gormant word. Of was ik dat al?

De ideale cadeaus om de grauwe dagen door te komen: mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Bij mijn workshop inspiratie en research, zondag 26 januari 2020, zijn nog 2 van de 7 plekjes beschikbaar. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.