Smaakvertellingen

Recept slakken op zijn Catalaans

catalaanse_slakken.jpgKijk ze daar nou toch eens liggen. Slakken, heerlijke slakken, gekiekt in het bergrestaurant Poldo waar ik ook die kabeljauw at waarvan ik het recept woensdag gaf. Cargols a la gormanta heten ze, ‘van de lekkerbek’, in een saus met wat tomaat, ui, ham, groene chilipeper (bitxo) en natuurlijk veel knoflook. Zo moet het nu, slakken op zijn Catalaans eten, met een satéprikkertje om ze uit hun huisjes te pulken. Huisjes waar ze trouwens nog niet uit waren geweest. Daarmee is het recept dus wezenlijk anders dat dat voor de escargots à la bourguignonne. Dat zouden trouwens wijngaardslakken moeten zijn – al zie je die Helix pomata nog maar weinig, en in Nederland is die soort zelfs beschermd – terwijl de Catalanen de kleinere Helix aspera eten. Net als inmiddels de meerderheid van de Fransen.

In de Roussillon, het Franse gedeelte van Catalonië, at ik een keer eerder cargols, maar dat een uiterst dubieus genoegen. Kleine slakjes werden daar gegrild, maar bleken nog vreselijk slijmerig toen ze op tafel kwamen. Manmoedig heb ik er een paar weggewerkt met de bijgeleverde all i oli, maar toen moest ik opgeven. Nee, dan deze. Ik denk dat ik ook maar een gormant word. Of was ik dat al?

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.