Wijn

Smakelijke rode wijn uit Piemonte

 

 

 

 

Waarom stonden er in wijngaarden vroeger doorgaans meerdere druivenrassen door elkaar? Om de risico’s te spreiden. Sommige rijpten vroeg, andere laat, sommige waren gevoelig voor de ene ziekte, andere voor andere. Zo kon je problemen opvangen en had je tevens de gelegenheid om met je uitgebreide familie de trossen binnen te halen. In Piemonte, Italië, maken drie rassen voor rode wijn de dienst uit: nebbiolo (daar maak je Barolo en Barbaresco van), barbera en dolcetto. Nebbiolo is groots, moeilijk en geeft minder rendement, en wordt dus duur. Barbera was vroeger de dagelijkse wijn, met een markant, soms te markant zure smaak. Dolcetto was soepel maar soms te tam. Nou, door elkaar roeren!, zou je zeggen, maar dat deed men niet. En nu is het niet meer nodig, want de techniek heeft die makken verholpen. Neem de wijnen van Luigi Voghera, een klein kwaliteitsbedrijf in de Langhe. Volle, sappige mondvullende Barbera maken ze er, met pruimen in de geur en een lekker bittertje. De Dolcetto ‘Basarin’ ruikt intens naar zwart fruit als bramen, en heeft een lekkere knauw. Allebei uitstekend, allebei wijnen die vragen om gebarbecued vlees, lamskarbonaadjes, entrecotes, varkensnekken, of om schapenkaas met een straaltje olijfolie. Is het lente, is het geen lente?

 

Barbera d’Alba 2011, Luigi Voghera € 8,95

Dolcetto d’Alba ‘Basarin’ 2011, Luigi Voghera € 11,95

www.wijncantina.nl

 

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.