Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Smoor-hutspot met gember

Gek word ik ervan. Het ‘stofjesdenken’ zou afgeschaft zijn; niet langer zou de voedingswetenschap in de uitingen voor leken zeuren over de heilzame dan wel deplorabele effecten van stoffen in ons eten, geen geëmmer meer over antioxidanten in frambozen en nog niet herkende zaken in rood vlees, maar sturen op eetpatronen. Fijn! Maar niet iedereen doet mee. In het artikel in de Volkskrant over het dorp Acciaroli, waar de honderdjarigen bokkie-over spelen, werd rozemarijn genoemd als mogelijk wonderingrediënt. En dezelfde krant kwam met een fors verhaal om ons te waarschuwen voor rood vlees. Geen rood vlees eten verkleint je kans op darmkanker met 0,6 procent! Hou toch op. 0,6 is een zot percentage. Maar iedereen wil houvast, is koortsig op zoek naar een manier om de goden, het lot, gunstig te stemmen. Minder vlees! Minder vetten! O nee, andere vetten! Geen suiker! Het wachten is op nieuwe doorbraken als het citroendieet of de chlorofyl-aanpak – iets als louter groen eten – ik verzin ze op bestelling.

Ik blijf het verkondigen: slecht eten is slecht, maar beter eten dan goed en gevarieerd levert niks extra’s op (waarbij ‘beter’ om de paar jaar ook nog eens wordt bijgesteld).

De laatste tijd is muntthee uit; thee van verse gember moeten we hebben! Daar worden we vast allemaal op een jolige manier oud van. Gembereters brengen op hun honderdste persoonlijk een taart naar de burgemeester. Daartoe moet je natuurlijk wel flink wat binnenkrijgen. Met alleen thee redden we het niet. Daarom een recept voor likkebaardend lekkere hutspot met gember.

 

Smoor-hutspot met gember

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

500 g gesneden hutspotgroenten

6 eetlepels olijfolie

800 g aardappelen (ik neem vastkokende), geschild, in stukken

2 tenen knoflook, in plakjes

5 cm verse gember, kleingesneden

50 ml witte wijn

afmaken: meer olijfolie of roomboter

 

Haal zo goed mogelijk de uien uit de zak mix. Fruit die zoetjes 4 minuten in de olijfolie. Voeg de wortel, knoflook en gember plus de wijn en wat zout toe, sluit de pan en smoor zachtjes 10-15 minuten, tot de wortel net voorbij beetgaar is. De wijn mag bijna verdampen.

Kook de aardappelen in water met zout gaar. Giet af en bewaar het kookwater. Stamp de aardappelen en meng er de andere groenten door. Besluit of je die mee wilt stampen. Gebruik kookwater om de juiste smeuïgheid te krijgen en voeg nog wat goede olie of boter toe. Breng op smaak met peper en zout. Ik at het met gebakken bloedworst.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Smoor-hutspot met gember

  1. Wat een heerlijk recept dit. Ik heb het zonder bloedworst gemaakt want dat gaat er bij mij wel in maar mijn man gruwt er van. Ook snijd ik zelf de peen en ui, op de een of andere manier vind ik de smaak dan beter. Heerlijk die gember en knoflook er door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.