Wijn

Spaanse comfort wine: Crianza van Marqués de Cáceres

Comfort food kent u. Maar is er ook comfort wine? Voor mij zeker. Dan kijk ik meteen naar Spanje. Neem de Rioja Crianza van Marqués de Cáceres, op en top een behaaglijke wijn, ik durf zelfs te zeggen een behaagzieke wijn. Een pleaser. Dat komt behalve door heel goed ‘basisfruit’ vooral door een ragfijn spel met Amerikaans eikenhout, iets wat veel Spaanse wijn kenmerkt. Het geeft een zwoel, zacht, zoet vanille-aroma terwijl de wijn droog is, het pakt via je neus je hersens en je ganse wezen in terwijl je de eerste slok nog moet nemen.

Natuurlijk zijn er spannender wijnen in de wereld te vinden. Weerbarstiger wijnen. Knauwende Cabernet Francs uit de Loire of zo. En wat zeg ik? Ook Marqués de Cáceres heeft wijnen die aandacht nodig hebben. Die vind je bij www.pluswijnkelder.nl; Plus is zo’n supermarkt die naast de schapwijnen een bijzonder assortiment online aanbiedt. Blaas maar eens hard in de bus voor de Gaudium 2004. Je krijgt er storm voor terug, van chocola, rijp fruit, zwarte bessen, filosofie en diepzinnigheid. Maar geen comfort. Nee, daarvoor moet je gewoon in de winkel zijn, waar je de Crianza in je karretje kunt leggen, naast de jong belegen en de kruimige piepers. Frisrijpe, lieflijke, omarmende rode wijn, troost in barre tijden, licht aan het eind van je dagelijkse tunneltje.

 

Marqués de Cáceres Rioja Crianza 2008, € 8,99

Plus Supermarkten

Marqués de Cáceres Gaudium 2004, € 46,49

www.pluswijnkelder.nl

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Spaanse comfort wine: Crianza van Marqués de Cáceres

  1. Marqués de Cáceres! Ha! Dat was de eerste wijn die ik dronk waar ik steil van achterover sloeg. In 1976 denk ik, bij een vriend wiens vader wijnliefhebber was, vanalles kocht en ons liet meeproeven. Deze wijn had hij gekocht bij Eicholz, toen de importeur. Old-style Rioja: vet, romig, vanille, wow!

    Nadien zijn veel Rioja-producenten overgegaan op een modernere manier van wijn maken, frisser, minder vet. Ik vond het jammer… Ik heb veel recenter nog wel eens duurdere Faustino's gedronken met die ouderwetse smaak.

    Marqués de Cáceres' opstapper dronk ik denk ik een jaar geleden, Deze lijkt in de verste verte niet meer op (mijn herinnering van) de wijn van vroeger, maar inderdaad, prima binnen te houden. Maar misschien dat de Gran Reserva van MdC nog wel dat karakter heeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.