Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Spaghetti met boerenkool en paprika

Het is grauw in de Tonnerrois, de lucht, de ondergelopen weiden langs de Armançon, de huizen en de mensen. Vooral die laatsten, en dan bedoel ik ook van binnen. In Tonnerre en omgeving is weinig werk en al helemaal niet voor hoger opgeleiden. Wie iets kan vertrekt. De overblijvers hebben een klein baantje of zijn werkeloos. Maar met de feestdagen kwam er toch iets van elan. De gemeente hing kleurige lichtjes op en dit keer was er zelfs een schaatsbaan op het plein voor het Hôtel Dieu, het immense hospitaal uit 1293. De hypermarchés bij het stadje, Leclerq en Auchan, de Lidl én de Aldi (op 5000 bewoners!) verkochten grote hoeveelheden foie gras en oesters, plus kant-en-klare gevulde vogels en prachtige patisserie voor het dessert. Samen met een plateau kaas zijn de kerst- en oudejaarsmenu’s zo fluks ingericht; de meeste Fransen kunnen slecht koken. Nou ja, de meeste Nederlanders kiezen er ook voor om de eters zelf hun voedsel te laten bereiden in gourmetpannetjes. Met gastronomie heeft het niks te maken; het gaat om de pret.

Inmiddels is alle gewoel voorbij.  Tijd om even rustig adem te halen en iets stichtelijks te eten. Spaghetti met boerenkool en paprika, verzon ik. Met een klein beetje gehakt, meer als smaakmaker dan als substantieel onderdeel. Neem daarom geen rundergehakt maar half-om-half of zelfs varkensgehakt, als je eraan kunt komen.

 

Spaghetti met boerenkool en paprika

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

300 g gesneden boerenkool

2 puntpaprika’s

3 eetlepels olijfolie

2 tenen knoflook, gehakt

75 g half-om-halfgehakt

1 gulle theelepel paprikapoeder

3 eetlepels ketjap manis

400 g spaghetti

 

Zet de boerenkool met een bodempje water en wat zout op en kook beetgaar in 10 minuten. Giet af.

Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in kleine reepjes. Verhit de olie in een braadpan en doe er de paprika, knoflook en het gehakt in. Bak om omscheppend zodat het gehakt los raakt. Draai dan het vuur laag, dek af met een deksel en smoor tot de paprika zacht wordt. Breng op smaak met paprikapoeder en ketjap en misschien nog zout. Wie wil voegt extra pep toe in de vorm van zwarte of chilipeper.

Kook de spaghetti al dente in water met 10 g zout per liter. Bewaar een kopje kookwater en giet de pasta af. Meng grondig met het paprikamengsel en de boerenkool. Gebruik wat van het kookwater om het smeuïg te houden.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.