Wijn

Spetterend wit uit Spanje: Antonio Sanz Rueda Verdejo

En jazeker, daar verzamelen we ons weer in hartje Spanje, beetje noordwestelijk, daar waar de Duerorivier zich dwars door de hoogvlakte vreet. De heuvels schommelen er maar heel lichtjes, weinig begroeid, bleek roestend en iedere kilometer eender, een landschap van diepe ademteugen en geknepen ogen, van veel te veel ruimte, ruimte onder en ruimte boven. Daar weet ene Antonio Sanz de dorheid te bewegen tot het voeden van wijnstokken, zodat er de trossen aan groeien waaruit hij zijn Rueda Verdejo knijpt. Het is een poepchique wijn, koel wit, elektriserend, mindblowing, messcherp, relatieverbeterend, probleemoplossend, zo helder als de winterlucht boven Valladolid. Elke dag een glaasje hiervan en je kunt je antidepressiva door de wc spoelen. Stel je ook maar voor hoe ze hem maken: bij lamplicht oogsten, midden in nacht, als de aarde gehuld is in koude, zwarte stilte, en dan ijzig vergisten. Hoe vertaal je de zwetende Spaanse hitte in vloeibare koelte? Nou, zo. Pure alchemie, van die Sanz. Van mij hoeft er niks bij, maar hij gaat geen vis, geen kip, geen asperge uit de weg. Een verheffende wijn, dat is het. Zelden gingen droog en nat zo goed samen.

 

Antonio Sanz Rueda Verdejo 2011, bij www.bythegrape.nl euro 9,99.

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.