Wijn

Stout rood uit Roemenië

 

‘Andere Wijn’ noemt de importeur zich, en dat is niet voor niks. Ze halen hun wijnen uit Bulgarije, Tsjechië, Kroatië en andere voormalige Oostbloklanden, plus Georgië. En in Frankrijk, Spanje en Oostenrijk zoeken ze naar wijn van minder bekende of zelfs obscure druiven. Mooi! Zo vond ik er opeens de Bulgaarse Melnik, weet u nog wel? Het was een kortstondig succes in de jaren tachtig. Nu is er nieuwe en verdraaid, die is bepaald niet slecht. Alleen het grijpstuiverige is ervan af. Nu is hij gewoon zijn prijs waard, kruidig, dik van fruit, puik rood voor als een ooit nog eens een barbecue komt. Verder viel ik helemaal voor de La Putere Fetească Neagră 2011 uit het Banatgebied, een regio in het uiterste westen van Roemenië. De Brit Phillip Cox kocht daar twintig jaar geleden een wijngaard met een oude reputatie. Inmiddels maakt hij met de fetească-neagrădruif (‘donker meisje’) een zeer fruitige wijn. Zwarte bessen a gogo, pruimpjes, specerijen in een stoeipakje van fluweel. Gevaarlijk alcoholisch, met 14,5 procent. ‘Kan nog jaren liggen’, vindt de importeur. Dat gaat niet gebeuren, voorspel ik. Veel te druistig. Ik zette haar een half uur in de koelkast om het temperament te beteugelen, en dat bleek perfect. Behoorlijk anders, deze wijn. Opwindend goed.

 

Sunny Hill Melnik 2010, € 8,50

La Putere Fetească Neagră 2011, € 9,-

 

www.anderewijn.nl

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.