Wijn

Stout rood uit Roemenië

 

‘Andere Wijn’ noemt de importeur zich, en dat is niet voor niks. Ze halen hun wijnen uit Bulgarije, Tsjechië, Kroatië en andere voormalige Oostbloklanden, plus Georgië. En in Frankrijk, Spanje en Oostenrijk zoeken ze naar wijn van minder bekende of zelfs obscure druiven. Mooi! Zo vond ik er opeens de Bulgaarse Melnik, weet u nog wel? Het was een kortstondig succes in de jaren tachtig. Nu is er nieuwe en verdraaid, die is bepaald niet slecht. Alleen het grijpstuiverige is ervan af. Nu is hij gewoon zijn prijs waard, kruidig, dik van fruit, puik rood voor als een ooit nog eens een barbecue komt. Verder viel ik helemaal voor de La Putere Fetească Neagră 2011 uit het Banatgebied, een regio in het uiterste westen van Roemenië. De Brit Phillip Cox kocht daar twintig jaar geleden een wijngaard met een oude reputatie. Inmiddels maakt hij met de fetească-neagrădruif (‘donker meisje’) een zeer fruitige wijn. Zwarte bessen a gogo, pruimpjes, specerijen in een stoeipakje van fluweel. Gevaarlijk alcoholisch, met 14,5 procent. ‘Kan nog jaren liggen’, vindt de importeur. Dat gaat niet gebeuren, voorspel ik. Veel te druistig. Ik zette haar een half uur in de koelkast om het temperament te beteugelen, en dat bleek perfect. Behoorlijk anders, deze wijn. Opwindend goed.

 

Sunny Hill Melnik 2010, € 8,50

La Putere Fetească Neagră 2011, € 9,-

 

www.anderewijn.nl

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Nu verkrijgbaar in de boekhandel!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.