Smaakvertellingen

Superwijzer: app met solide koopinfo over voedsel

Het is niet niks: een app met een oordeel over producten, een gewogen optelling van diervriendelijkheid, duurzaamheid, milieu-effecten, schadelijke stoffen en wat al niet. ‘Dé nieuwe gids in het doolhof van keurmerken’, volgens de makers.  Biologisch gezonder dan regulier? Nee. Label Rouge net zo goed als biologisch? Beter voor de dieren. Rode bessen in de winter? Uitstekend. Niet minder dan 15.000 producten worden beoordeeld.

Het project is een intiatief van Varkens in Nood, samen met Greenpeace. Organisaties die niet helemaal onbevooroordeeld in de wereld staan. Maar laten we maar gaan kijken wat eruit komt; de app is te bekijken en te verkrijgen via Superwijzer.com. Wat me verbaast is waar ze het geld gevonden hebben om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Vijftienduizend producten beoordelen en invoeren in een database is een mega-operatie.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

4 reacties op “Superwijzer: app met solide koopinfo over voedsel

  1. Heel goed. De kippen struinen door een weide in Südtirol, waar ik ze persoonlijk op de gevoelige chip heb vastgelegd.

 1. SuperWijzer heeft 450.000 euro gekost, inclusief interne kosten als salarissen. Hiervan is 125.000 afkomstig van een SMOM subsidie uit 2010
  deze subsidiepot is overigens door het Kabinet Rutte afgeschaft;
  Verder heeft Greenpeace naast kennis en kunde € 100.000 bijgedragen. De rest, € 225.000, komt van Varkens in Nood, hetgeen natuurlijk een flinke aderlating is
  Om de app in de toekomst actueel èn betaalbaar te houden, hopen we dat andere organisaties toetreden (b.v. organisaties die zich bezig houden met fair trade, mensenrechten, natuurbehoud ) – SuperWijzer is modulair opgebouwd, organisaties kunnen aansluiten, productgroepen kunnen uitgebreid worden (koffie, thee, chocola, papier, wijn), meer producten dan de 16.000 die er nu inzitten kunnen toegevoegd worden.
  Hans Baaij – Varkens in Nood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.