Vaak vind ik merlots uit overzeese landen een tikkeltje te ‘bruin’ smaken, te ingepakt, te weinig fris. Net zo’n probleem heb ik met veel Zuid-Afrikaanse wijnen; die vind ik naar autobanden en rook ruiken. Opgeteld zou een merlot uit Zuid-Afrika voor mij een vineuze nachtmerrie moeten zijn. En toen kwam deze van Swartland Winery aanhuppelen. Fris rood fruit, lekker veel sap, bessen, maar wel met genoeg volheid.
Smaak
Een niet te zware, ‘schone’ merlot is precies wat nodig is bij de lamsspiesjes uit het Volkskrant Weekendmenu. Het roosteren, het spek, de groenten met hun toets van ansjovis, de citroenrasp, het zorgt allemaal voor een oprechte, klip-en-klare smaak die je moet beantwoorden met een klip-en-klare wijn. Deze. Let wel op dat je hem (net als andere rode wijnen) niet te warm serveert. Zet hem desnoods een half uurtje in de koelkast.
Verkrijgbaar
Albert Heijn, 4,49 euro