Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Tacoshells met aardappel, paprika en taugé

Zes kluitjes maakte ik. Zes miniporties varkensgehakt uit een pond, dus pakweg 83 gram per stuk. Vijf ervan gingen in zakjes in de vriezer, eentje was voor het onderhanden recept.

We gaan minder vlees eten en dat kan op verschillende manieren. Weglaten is er een van, af en toe of structureel. De porties verkleinen is een andere. Als je op dat pad verder wandelt kom je bij dat aardige, ik geloof Vietnamese gebruik om in bereidingen kleine beetjes gehakt te gebruiken, als smaakmaker. Het is dan steevast varken, nooit rund of een ander dier, hoewel dat net zo goed kan natuurlijk. Zeker lam heeft een goede eigen smaak, maar daar staat tegenover dat puur lamsgehakt zelden wordt aangeboden; het is meestal gemengd met rund. Hetzelfde geldt voor varken, dat meestal in het half-om-half terecht komt. Dus lukt het je om bij een slager een portie gehakt in een pure versie te bemachtigen, sla dan toe.

Nu ik erover nadenk: eigenlijk valt het gebruik van spekjes ook in deze categorie. Maar die zijn vrijwel altijd gerookt (nou ja, voorzien van rookaroma) en blenden daarom niet in de smaak. Ze vallen op, ze punctueren, ze accentueren. Wat in dit geval niet de bedoeling is.

 

Tacoshells met aardappel, paprika en taugé

Hoofdgerecht voor 2-3 personen

 

1 pak tacoshells

2 vastkokende aardappelen

4 el olie

2 tenen knoflook, gehakt

2 uien, gesnipperd

83 g (goed, 100) gehakt, varken of h-o-h

2 rode puntpaprika’s, in dunne reepjes

100 g taugé

1 tl suiker

5 el lichte sojasaus

1 gedroogd chilipepertje, gehakt

handje verse basilicumblaadjes (Thaise zijn nog lekkerder)

optioneel: 125 ml Griekse yoghurt

 

Verwarm de tacoshells een half uur in de oven op 125 graden. Snijd de aardappelen geschild of ongeschild in blokjes van circa 1 centimeter.

Verhit de olie in een wok of koekenpan en bak er de knoflook, ui, aardappelen en het gehakt in. Bak het gehakt los en rul. Dek af en laat op laag vuur 5 minuten garen. Voeg na de 5 minuten de paprika toe en gaar weer 5 minuten. Doe er vervolgens de taugé, suiker, sojasaus en chilipeper bij. Laat nog eens 2 minuten garen en meng er ten slotte de basilicum door.

Haal per eter telkens een tacoshell uit de oven en laat de rest er lekker warm in. Breek ze op je bord maar meteen doormidden en beleg met het mengsel. On-Vietnamees lekker bleek een kloddertje Griekse yoghurt erop en een glas Corbières ernaast.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.