HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept Thaise omelet met gehakt

Ben net terug, dus bereid je er maar op voor: de komende tijd ga ik over Thailand schrijven. Met onderbrekingen misschien, maar ik ga meerdere Volkskeukens nodig hebben om mijn berstende culinaire gemoed te luchten. Wat een land! Thailand is een eetland, een snoepland, een zwelgland, een land waar je het water in je mond permanent voelt klotsen, waar je neusvleugels blijven klapperen van de lekkere, opwindende geuren – al zijn sommige op of over het randje van wat in Europa als betamelijk geldt. Lekker. Of beter, geil.

Ik heb op allerlei plaatsen gegeten, in de duurste ge-aircode restaurants, in seaside resorts en op straat, zelfs van alles wat de boekjes afraden, zoals geschild fruit en rauwe salades. Voel me nog kiplekker. Natuurlijk was er verschil. Verschil in verfijning, verschil in pittigheid. Maar op een paar toeristententen na waar naast veel te tamme Thaise gerechten de spaghetti bolognaise en de frieten stonden was alles om te janken zo heerlijk.

Anekdote 1. Naast de Sam Yam markt in Bangkok bereidde een kok groentegerechten in 13 seconden. Real time! In een rokende wok op een helse vlam kiepte hij een klaarstaand bordje met ‘morning glory’ (een windesoort), knoflook, chilipepers, gehakte pinda’s en een klodder oestersaus, terwijl hij met zijn andere hand een pollepeltje water toevoegde. Ik heb geklokt: van het in de wok doen tot op de schaal was het exact die 13 seconden. Niet genoeg om de groente te laten garen natuurlijk, alleen om hem te verhitten en de andere ingrediënten in saus om te toveren. Dat is niet te imiteren op onze poppenfornuisjes. Een ander recept daarom: omelet met gehakt op rauwe taugé. Sommige Thaise gerechten kosten veel tijd; dit niet. Fruit de knoflook, sjalotten en pepers in wat olie. Voeg na een minuut het gehakt toe en braad het los. Voeg zout toe en laat even bakken tot het gehakt aangenaam kleurt. Roer de eieren los met de vissaus en de suiker. Giet de eieren bij het gehakt en meng snel. Geef de omelet daarna de tijd om omelet te worden in plaats van roerei. Serveer op een bed van rauwe taugé en bekroon met koriander. Als enige gerecht, met rijst erbij, is het niet voldoende. Zaterdag meer.

Thaise omelet met gehakt voor 4:

4 tenen knoflook, fijngehakt

3 sjalotten, gesnipperd

1 rode en 1 groene Spaanse peper, met zaad fijngesneden

olie

200 gram varkensgehakt

5 eieren

4 eetlepels nam pla (vissaus)

1 eetlepel suiker (liefst palm-)

200 gram taugé

vers korianderblad

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.