HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Toert met gehakt, prei en munt

Eén toren was al af, net als het hoofdgebouw. Guédelon vordert, het middeleeuwse kasteel dat van niets af wordt gebouwd, in West-Bourgogne. In 1997 startten ze, op een plek waar eikenbomen groeiden en de steen in de bodem geschikt was. Teams van experts en vrijwilligers begonnen te bouwen en moesten tegelijk verzinnen hoe in ’s hemelsnaam de middeleeuwers te werk waren gegaan; veel erover was niet bekend. Die zoektocht was precies waar het om ging. Men dacht de klus in een jaar of twaalf te klaren; inmiddels zijn ze over de helft maar zijn we wel dik twintig jaar verder.

Op het terrein zijn touwslagers aan het werk, smeden, potten- en tegelbakkers, houtbewerkers, tuinders, wagenmenners, makers van houten en gebakken dakpannen en uiteraard steenhouwers. De technieken zijn middeleeuws; er is geen elektrisch apparaat te bekennen. Paarden en mensen doen alles.

Tot begin dit jaar kon je in het restaurant middeleeuws geïnspireerde happen krijgen; corona heeft dat onmogelijk gemaakt. Maar voor een historisch verantwoord gerecht draaien we onze hand niet om, toch?

In Frankrijk kun je allerlei soorten deeg op taartformaat krijgen; bij ons zijn het vaak kleine vierkante velletjes. Die moet je laten ontdooien en aan elkaar organiseren om het juiste formaat te bereiken.

 

Toert met prei, munt en parmezaan

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

2 uien, fijngesnipperd

300 g half-om-half gehakt

500 g gesneden prei

2 eieren

50 g geraspte parmezaan

Handvol panko of versgemalen wittebroodkruim

Blaadjes van 3 takken munt, fijngesneden

2 grote lappen taartdeeg (geen bladerdeeg), kant-en-klaar of zelfgemaakt

boter of olie om in te vetten

1 eidooier

 

Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.

Bak de ui met het gehakt los en rul. Voeg de prei toe en bak rustig 5 minuten, tot de prei zacht wordt. Haal van het vuur en laat wat afkoelen. Meng er de eieren, parmezaan, panko en munt door en breng op smaak met zout en peper.

Vet een lage taartvorm in met boter of olie en bekleed hem met 1 lap taartdeeg. Prik hier en daar gaatjes met een vork. Verdeel de vulling over het deeg. Leg de tweede lap deeg er overheen en knijp de randen rondom goed bij elkaar. Maak in het midden een gaatje van 1 à 2 cm. Roer de eidooier los met 2 eetlepels water en kwast daar het deeg mee in: dan gaat het mooi glanzen. Bak de toert 1 uur in de oven. Niet te vroeg uit de oven halen!

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor de feestdagen. En bij mij kun je ze gesigneerd krijgen! Klik hier om ze te bestellen.

Op 8 februari 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

2 reacties op “Toert met gehakt, prei en munt

  1. Best (erg) lekker voor zo’n oud gerecht! Heb nog een worteltje toegevoegd (lag eenzaam op het aanrecht) en heb wat vadouvan kerrie gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.