NagerechtenVolkskeuken recepten

Toetje van rood fruit met krakelingen

Toetje van rood fruit met krakelingen

Magisch denken, geloven in rituelen, het is allerminst voorbehouden aan de religieus ingesteld mens. Wij kokertjes doen er net zo hard aan mee. Denken dat gerechten lekkerder worden als we er meer ingrediënten aan toevoegen, meer handelingen op loslaten. Alleen een takje tijm? Nee, het wordt vast beter als we er ook nog laurier en prei en peterselie bij doen. En vlees voor een stoofpot moet aangebraden worden, portie voor portie, sissend en walmend en bruinend, want ‘zo hoort dat’.

Ik ga steeds meer twijfelen aan die wijsheid. Vaak wordt dat minimalisme Italiaans genoemd en inderdaad, de Italianen gebruiken minder spullen dan de Fransen. Wat je ziet moet je kunnen proeven en wat je proeft moet je kunnen zien. Maar Italianen geloven dan weer heilig in sacrale handelingen. Het zout er pas dan of dan in doen, de slagroom alleen rechtsom kloppen, of juist linksom, pesto alla genovese uitsluitend serveren bij pastavormen trenette of trofie.

Collegavolkskok Sake Slootweg leerde bij de beroemde Cordon Bleu-kookschool tomatensaus maken. Op zijn Frans, met Vreselijk Veel Erin. Moest ik om grijnzen. Fransen hè. Die weten niet, nee, vertikken het te accepteren dat je met een teen knoflook, drie lepels olie en een blik gepelde tomaten een saus in elkaar schuift waar iedereen net zo van gaat kwispelen als spaghetti in kokend water.

Ik moest een last-minute toetje verzinnen, dacht aan Eton mess (meringues met fruit en slagroom) maar kon geen schuim krijgen. Geen tijd om dat zelf te maken, maar ik haalde dat padvindersinsigne ‘handige jongen’ niet voor niets, ooit. Kortom, de luie eenvoud vertaald: Koog aan de Zaans rotzooitje.

 

Rotzooitje van rood fruit met krakelingen

Nagerecht voor 4 personen

 

10 blaadjes verse munt

50 g kristalsuiker

4 zoete krakelingen, van de bakker

100 ml steenkoude slagroom

50 g poedersuiker

500 g rood fruit naar keuze, aardbeien, frambozen, bessen

2 eetlepels zoete wijn of P.X.sherry

 

Doe de munt met de kristalsuiker in een vijzel en wrijf samen fijn: muntsuiker. Verkruimel de krakelingen. Klop de slagroom bijna stijf met de helft van de poedersuiker. Snijd grote aardbeien kleiner, verwijder kroontjes en steeltjes, was niks en meng alle fruit met de zoete wijn en de resterende poedersuiker. Extra lekker is om het een beetje aan te duwen, licht kapot te maken. Meng vlak voor serveren met de verruïneerde krakelingen.

Bouw het dessert: fruit in een holletje van kom of bord, slagroom erop en als garnering een lepeltje muntsuiker.

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.