Groentegerechten | Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Tomaten-citroensoep uit de Sahara

Zijn tomaten zuur? Ja. Zoetzuur weliswaar, maar er is beslist zuur aanwezig. Toch is een tomatensalade lekkerder als er een dressing of vinaigrette met azijn overheen gaat. Dat malle verschijnsel komt meer voor. Doperwtjes? Nog lekkerder met een schepje suiker. Aardbeien idem.

Nu zijn er altijd weer smaakagenten die daartegen te hoop lopen. Dat moet niet nodig zijn! Goed. Hoef je je ook niet meer leuk aan te kleden. Laat de kapper maar zitten, kiep je cosmetica in de ton. Puur moet alles zijn, puurder dan puur! Anders verstoor je de eigen smaak, het ware karakter. Weg met kruiden! Zout aan de kant!

Culinair ascetisme, dat is het. Smakeloos voedsel leidt to het ware zieleheil.

Vandaag een tomatensoepje met citroen erin. En specerijen, plus korianderblad; peterselie voor de sloebers die door een genetische programmeerfout koriander naar zeep vinden smaken. Het belangrijkste in dit recept is echter de citroen en dat smaakt mal heerlijk. Ik leerde gerecht en recept kennen op een bijzondere reis door de zuidelijke binnenlanden van Tunesië, lang geleden. Van oase naar oase, van waterloos hotel naar bruin badwater spoelend hotel, langs rotsen en Saharazand. Een jonge kameel die flessen cola naar binnen klokte was de lokale attractie, net als een golfplaten keetje op meerdere uren afstand van elk oord, dat als theeschenkerij fungeerde. ’s Avonds aten we bij mensen thuis, op de grond naast het gebloemde bankstel, eerst oma en de kinderen een zoentje geven, dan met alleen de mannen aan de dis.

 

Tomaten-citroensoep uit de Sahara

Voor 4 personen

 

1 grote ui, fijngehakt

3 stengels bleekselderij, fijngehakt

5 eetl. olijfolie

3 theel. komijnpoeder

3 theel. korianderpoeder

4 tenen knoflook, geplet en fijngehakt

1 literblik gepelde tomaten

2 theel. of wat meer harissa (Tunesische sambal) of sambal

2 citroenen, gehalveerd

2 bouilonblokjes (lam of paddenstoel)

100 g snelcouscous

2 handjes verse koriander of peterselie

 

Bak de ui en de bleekselderij in de olijfolie op een flink vuur een minuut of 5. Voeg komijn- en korianderpoeder plus de knoflook toe en bak al roerend 1 minuut mee. Pureer de tomaten en doe ze erbij. Roer de harissa los in het sap van ½ citroen en voeg dat met de bouillonblokjes en 1 liter water aan de soep toe. Laat 15 minuten zachtjes koken.

Strooi de couscous in de soep, roer en laat nog 3 minuten meepruttelen. Serveer gegarneerd met peterselie of korianderblaadjes. Aan tafel knijpt iedereen royaal citroen in de soep. Wijn erbij: pinot grigio.

Op 3 november 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.