Wat me nou echt lastig lijkt, is geen vlees eten en tegelijk koolhydraten minderen. Op vleesloze dagen kom ik namelijk steevast op pasta of rijst uit, of op mijn nieuwe liefde, maïstortilla’s. Die zijn lekker happig, tikkie taai, knapperig als er onbedekte delen in hete ovenlucht verhit worden. Je kunt erin bijten, misschien is dat wat me als verstokte carnivoor aanspreekt. Overigens, ik zeg nu wel maïstortilla’s, maar die bestaan slechts voor een deel uit maïsmeel, en de versies van alleen tarwe zijn ook vast prettig – ik vind gewoon de gedachte aan maïs leuk. Zal wel een restje indianenverhaalliefde uit mijn jeugd zijn. Niet dat Winnetou nou vaak… Hoe dan ook, vandaag op de tortilla wat smeuïgs, wat knapperigs en een saus met yoghurt, tahin en verse dille.
Tortilla’s met zoete aardappel, hazelnoten en tahin-dilleyoghurt
Voor 2-3 personen
2 flinke zoete aardappelen
1 teen knoflook
genoeg olijfolie
60 g gepelde hazelnoten
100 g taugé
30 g verse dille
2 eetlepels tahin
200 ml Griekse yoghurt
optioneel: chilivlokken
4 maïstortilla’s
Stook de oven op naar 250 graden. Snijd de zoete aardappelen in dobbelstenen. Schillen mag maar hoeft niet. Pers de knoflook of hak hem ragfijn, meng met de zoete aardappel, 3 eetlepels olijfolie en een goede snuif zout. Zet in de oven als die op temperatuur is en bak 10 minuten.
Snijd de hazelnoten elk in tweeën, meng met een theelepel olie en strooi ze op de zoete aardappel – na die 10 minuten – en bak 5 minuten mee. Haal uit de oven en schakel die terug naar 180 graden.
Dompel de taugé even in kokend water en laat uitlekken.
Hak de dille op wat garnering na fijn, zonder de dikste steeltjes natuurlijk. Roer de tahin glad en meng er de yoghurt bij. Waarschijnlijk wordt het rap zo dik als cement; voeg water toe tot het weer sauzig is. Breng op smaak met zout en roer er de gehakte dille door.
Vet een ovenschaal lichtjes in met olijfolie. Doe de taugé bij de zoete aardappel en noten. Wie wil strooit er chilivlokken over. Verdeel een voor een een kwart van de vulling over de tortilla’s, rol ze min of meer dicht en leg ze met de open kant naar beneden in de schaal. Verdeel overblijvende vulling erover en besprenkel alles lichtjes met olijfolie – duim op de fles. Zet in de oven, schakel hem uit en wacht 25 minuten. Serveer met de tahin-yoghurt ernaast; ik dronk er Beaujolais bij.
2 reacties op “Tortilla’s met zoete aardappel, hazelnoten en tahin-dilleyoghurt”
Beste Onno,
Zoals je misschien wel weet, bestaat de échte Mexicaanse tortilla uit mais. Honderd procent mais. Genixtamaliseerde mais.
Ik kan je van harte de maistortilla’s van Tortilleria Taiyari aanbevelen !
Zie http://www.taiyari.nl
Zeker, dat weet ik. Maar ik schrijf mijn recepten ook voor mensen in Wildervank en Oost-Boerenstronkeradeel. Ik ga je link bekijken!