HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Toscaanse bonensoep als nieuwjaarswens

 

Kortom, iedereen onze allerbeste wensen. Voor degenen die spoorslags de keuken in willen om bovenstaand maaltijdsoepje persoonlijk te kunnen proeven, hier het recept:

 

 

Toscaanse bonensoep voor 4 personen:

1 grote ui, gesneden

2 stengels bleekselderij, in plakjes

1 winterworteltje, in stukjes

scheut olie

1 tak rozemarijn

1 takje salie

1 bouillonblokje (liefst paddestoel)

halfliterblik borlotti- of witte bonen

halfliterblik zwarte bonen

goede olijfolie

 

Fruit de ui, bleekselderij en wortel in een scheut olie tot de ui zacht is. Voeg 1/2 liter water, de rozemarijn, de salie en het bouillonblokje toe. Kook een kwartier en doe er dan de bonen bij. Kook nog 10 minuten. Rooster sneden brood bruin en wrijf ze daarna in met een doorgesneden teen knoflook. Verdeel ze over diepe borden, schenk er de soep op en giet in elk een gulle straal goede olijfolie.

 

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

2 reacties op “Toscaanse bonensoep als nieuwjaarswens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.