Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Tuinbonen met tijm en spek

Wat heeft iedereen toch met dubbeldoppen? Ik dubbeldop, jij dubbeldopt, wij dubbeldoppen ons suf. Voor degenen die de suizende gastronomische vaart der volkeren niet kunnen bijhouden: het gaat om het verwijderen van het grijsgroene vel van tuinbonen nadat die al uit hun peul geholpen zijn. Doe je het met diepvries dan heb je de eerste ronde al uitbesteed. Dubbeldoppen was een malligheidje van koks in chique restaurants waar ze bang waren dat de tere verhemeltes van de gasten niet opgewassen zouden zijn tegen het bitter dat tuinbonenvelletjes in zich hebben. Maar het gefröbel breidde zich uit naar huiselijke kringen en nu is het zover dat ik twitterwenkbrauwgefrons oproep wanneer ik tuinbonen mét vel in beeld breng. Afkeuring zelfs. De malligheid gaat verder, want de eerste enthousiaste meldingen over het dubbeldoppen van doperwten komen los.

Men is gek geworden. Niks mis met een beetje bitter, niks mis met tuinbonenvelletjes. Zijn ze te stug? Dan had je ze iets langer moeten koken. En kom nou niet bij me aan met ‘beetgaar en vezels’ of zelfs ‘vitaminen’. Vezels kook je er niet uit – zachte zijn net zo goed als harde – en vitaminedeficiëntie komt hoegenaamd niet voor/los je niet op met een taaie tuinboon.

En zo wijdde ik me onlangs aan het opluisteren van de weekdag, van de zomer en van het aardse bestaan door een maaltje tuinbonen met tijm en spek te maken. Nu had ik het geluk om het spek bij een heuse charcutier te kunnen kopen op de markt in Ancy-le-Franc, de man die wij Monsieur ‘Avec Ceci’ noemen omdat dat het enige is wat hij zegt – ‘Nog iets?’ – en wiens poitrine fumée intens en stevig is; bij bakken komt er geen druppel water uit.

 

Tuinbonen met tijm en spek

Groentegerecht voor 2 personen

 

700 g tuinbonen in de peul

75 gram gerookt spek in blokjes (zelf snijden!)

2 takken tijm

3 eetlepels olijfolie

2 tenen knoflook, in plakjes

 

Dop de tuinbonen en kook ze in water met zout gaar in circa 10 minuten. Proef hoe het staat met de stugheid van hun vel.

Bak het spek met de tijm ernaast in de olie tot het spek gaat kleuren; uitbakken hoeft niet. Voeg de knoflook toe en bak zachtjes 1 minuut mee. Schep de tuinbonen met de schuimspaan uit het vocht en voeg toe. Warm grondig door. Proef en breng op smaak met zout en versgedraaide zwarte peper.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Tuinbonen met tijm en spek

  1. Ik ben een fervente aanhangster van de wijze van koken en humoristische presentaties van Onno Kleyn.
    Koken is – ondanks mijn leeftijd ( 87 jaar) en mijn lichamelijke handicap – nog steeds, sinds mijn kinderjaren, mijn favoriete bezigheid. Nou heb ik 2 vragen: n.l. 1e waar en hoe kan ik het kookboek van Onno “Italië” kopen, graag gesigneerd, en ten 2e Hoe kan ik mij abonneren op YouTube / Kooktube kanaal?
    Ik zou het zeer waarderen van u antwoord te krijgen op beide vragen. Met hartelijke dank en vriendelijke groet,
    Myrèse Coenen-Tyssens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.