Wijn

Uitstekend rood uit Midden-Italië: San Floriano

Het blijft immer weer leuk. Of lastig, net wat u wilt. Montepulciano is een druif en een plaats. En never the twain shall meet! Van rond de stad, een prachtige stad trouwens, middeleeuws hurkend over een heuvel in het zuiden van Toscane, komt de Vino Nobile, een broertje van Chianti. Hij wordt van de sangiovesedruif gemaakt, die ter plaatse prugnolo heet.

In de Marken en Abruzzo, regio’s aan de Adriatische kust, gebruikt men de montepulcianodruif, die vaak in de fles gaat met zijn eigen naam, als Montepulciano d’Abruzzo. Maar anoniem kan ook. Het kleine bedrijf Monte Torto – ‘Kromme Berg’ – brouwt er met een piepklein scheutje merlot een uiterst verteerbare, opgewekte, bronstige Rosso van, die na een jaartje in niet erg opdringerig eikenhout het glas in buitelt met veel kersengeluk en sappige kruidigheid. Maar wat wil je ook, in deze buurt is vrolijkheid troef; het vlakbije Castelfidardo is de bakermat van de accordeon en in Pesaro, verder naar het noorden, werd Gioacchino Rossini geboren! Dus zet een musette op, of  Il Barbiere di Siviglia, en slurp je zorgen en depressies weg. Zeer geschikt als default wine van maandag tot en met zondag, wendbaar en lekker van gehaktbal tot entrecote: de Rosso San Floriano!

 

Monte Torto Rosso San Floriano 2010, € 8,25

www.ilcasale.nl

 

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.