Wijn

Uitstekend rood uit Midden-Italië: San Floriano

Het blijft immer weer leuk. Of lastig, net wat u wilt. Montepulciano is een druif en een plaats. En never the twain shall meet! Van rond de stad, een prachtige stad trouwens, middeleeuws hurkend over een heuvel in het zuiden van Toscane, komt de Vino Nobile, een broertje van Chianti. Hij wordt van de sangiovesedruif gemaakt, die ter plaatse prugnolo heet.

In de Marken en Abruzzo, regio’s aan de Adriatische kust, gebruikt men de montepulcianodruif, die vaak in de fles gaat met zijn eigen naam, als Montepulciano d’Abruzzo. Maar anoniem kan ook. Het kleine bedrijf Monte Torto – ‘Kromme Berg’ – brouwt er met een piepklein scheutje merlot een uiterst verteerbare, opgewekte, bronstige Rosso van, die na een jaartje in niet erg opdringerig eikenhout het glas in buitelt met veel kersengeluk en sappige kruidigheid. Maar wat wil je ook, in deze buurt is vrolijkheid troef; het vlakbije Castelfidardo is de bakermat van de accordeon en in Pesaro, verder naar het noorden, werd Gioacchino Rossini geboren! Dus zet een musette op, of  Il Barbiere di Siviglia, en slurp je zorgen en depressies weg. Zeer geschikt als default wine van maandag tot en met zondag, wendbaar en lekker van gehaktbal tot entrecote: de Rosso San Floriano!

 

Monte Torto Rosso San Floriano 2010, € 8,25

www.ilcasale.nl

 

 

 

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.