GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept ultieme tomatensalade

paarse_tomaat_130074c.jpgPaarse tomaten. Paarse tomaten! Ik heb één keer, één keer roodwit gespikkelde sla gezien – het bleek radicchio trouwens – en er zijn paarse aardappelen, gele tomaten, oranje paprika’s, witte aalbessen en gele frambozen. Allemaal leuk, want allemaal anders dan we gewend zijn. Maar bij de door Britse en Wageningse onderzoekers nieuw ontwikkelde paarse tomaten gaat het niet om leuk. Het gaat om gezond.

Het zal weer eens niet, hè. In plaats van drie bakjes frambozen per dag, of blauwe bessen of veel rode wijn mag je nu de nieuwe tomaat gaan eten – met behalve de lycopeen die een tomaat rood maakt nu ook blauwe anthocyanen – en ga je nooit meer dood. Moet je er waarschijnlijk wel een kilo of meer per dag van slikken; het zou me niks verbazen als de zieke muizen uit het onderzoek elk etmaal drie keer hun eigen gewicht aan tomaat hadden moeten opkanen als ze die niet als gevriesdroogd poeder voorgezet hadden gekregen.

En wat ontbrak in de berichtgeving? De smaak. Geen woord daarover. Nee, dat dondert allemaal niet. Met smaak valt geen geld te verdienen, met heilsboodschappen wel. Nou, dan zal ik me er maar weer aan wijden. Juist bij tomaten is er tien, twaalf jaar geleden aandacht gekomen voor smaak. Tasty Tom is marktleider als het om ‘smaaktomaten’ gaat, hybridevariëteiten die meer zoet, meer frisheid, meer alles hebben dan gewone rassen. Soms vind je Red Pearl of Roma Pearl, ook vreselijk lekker. En wat doe je daarmee? Daarmee maak je de ultieme tomatensla. Niet zeuren ‘wat een flauw receptje voor de Volkskeuken’, in de details zit de Ware Smaak. Proeven, van je stoel vallen en je voornemen om voortaan elke dag zoiets heerlijks te eten. Twee vierpersoonsporties per dag maken je net zo gezond als laboratoriummuizen.

Nodig: een akelig scherp mes. Snijd de tomaten in dunne plakjes zonder te duwen. Leg ze dakpansgewijs op een schaal, mooie rijtjes naast elkaar. Snijd de ui volgens de regels van de kunst aan minisnippertjes en strooi erover. Klop de vinaigrette (let op, er is erg veel mosterd) en giet erover. Bekronen kan met peterselie of munt.

Ultieme tomatensalade

Voor 4 personen:

8-12 smaaktomaten

1 ui

2 dikke eetlepels scherpe gladde mosterd

4 eetlepels wijnazijn

1 eetlepel water

snuf zout

snuf suiker

8 eetlepels olijfolie

verse peterselie of munt (facultatief), fijngesneden

de toegevoegde afbeelding, namens RozeMarijn:

radicchio variegato castelfranco.gif

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.