Smaakvertellingen

Update

Lezers, het is weer tijd voor een bijwerkseltje omtrent de lopende en toekomstige zaken. Allereerst leggen dochter Charlotte en ik deze weken de laatste hand aan het manuscript van wat denkelijk ‘Luilekkerland – koken uit 400 jaar kookboeken‘ gaat heten. Verrukkelijk werk met veel opzoeken en proefkokerij (bovenstaande foto is van ‘amandelboter’, een roomtoetje uit 1821; het recept volgt nog). We volgen 11 thema’s als vogels, ongelijkheid, presentatie, groente en gezondheid door kookboeken van 1593 tot de jaren 80 van de afgelopen eeuw, met recepten in origineel en bewerking, plus smakelijke duiding. Het boek verschijnt in oktober bij Amsterdam University Press.

Aanstaande vrijdag 4 mei zing ik met mijn Nederlands Concertkoor het betoverende requiem van Saint-Saëns, in de Dominicuskerk in Amsterdam. Aanvang 21 uur. Klik hier voor kaarten. Zondag 6 mei jureer ik bij een kookwedstrijd van Romeinse recepten, op het Castellum Hoge Woerd bij Utrecht, in het kader van de Nationale Romeinenweek.

Verder weg: ik ga op 1 september in de grote zaal van Tivoli-Vredenburg in Utrecht een muzikale opvoering van een renaissancemaal presenteren, in het kader van het Festival Oude Muziek. Behalve mijzelf zijn er uitsluitend Fransen bij betrokken, het orkest Doulce Mémoire, dansers en een gespecialiseerde kok die al het eten uit Tours aanvoert. Repas sur la scène!

Mijn college over restaurantgeschiedenis in het Allard Piersonmuseum was uitverkocht; altijd weer fijn. Een verslag van Sandra Pilkes op facebook staat hier. Weet dat ik deze en andere lezingen ook graag elders kom geven; neem contact op als je erover wilt praten: postmaster@onnokleyn.nl. 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

2 reacties op “Update

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.