Smaakvertellingen

Update

Geplaatst op

Lezers, het is weer tijd voor een bijwerkseltje omtrent de lopende en toekomstige zaken. Allereerst leggen dochter Charlotte en ik deze weken de laatste hand aan het manuscript van wat denkelijk ‘Luilekkerland – koken uit 400 jaar kookboeken‘ gaat heten. Verrukkelijk werk met veel opzoeken en proefkokerij (bovenstaande foto is van ‘amandelboter’, een roomtoetje uit 1821; het recept volgt nog). We volgen 11 thema’s als vogels, ongelijkheid, presentatie, groente en gezondheid door kookboeken van 1593 tot de jaren 80 van de afgelopen eeuw, met recepten in origineel en bewerking, plus smakelijke duiding. Het boek verschijnt in oktober bij Amsterdam University Press.

Aanstaande vrijdag 4 mei zing ik met mijn Nederlands Concertkoor het betoverende requiem van Saint-Saëns, in de Dominicuskerk in Amsterdam. Aanvang 21 uur. Klik hier voor kaarten. Zondag 6 mei jureer ik bij een kookwedstrijd van Romeinse recepten, op het Castellum Hoge Woerd bij Utrecht, in het kader van de Nationale Romeinenweek.

Verder weg: ik ga op 1 september in de grote zaal van Tivoli-Vredenburg in Utrecht een muzikale opvoering van een renaissancemaal presenteren, in het kader van het Festival Oude Muziek. Behalve mijzelf zijn er uitsluitend Fransen bij betrokken, het orkest Doulce Mémoire, dansers en een gespecialiseerde kok die al het eten uit Tours aanvoert. Repas sur la scène!

Mijn college over restaurantgeschiedenis in het Allard Piersonmuseum was uitverkocht; altijd weer fijn. Een verslag van Sandra Pilkes op facebook staat hier. Weet dat ik deze en andere lezingen ook graag elders kom geven; neem contact op als je erover wilt praten: postmaster@onnokleyn.nl. 

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor het voorjaar, om nog maar te zwijgen van Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu! En bij ons kun je ze gesigneerd krijgen. Klik hier om ze te bestellen.

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

2 reacties op “Update

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.