Wijn

Vacqueyras 2007, Gall & Gall

Hetis weer weekend, tijd voor een Volkskrant Weekendmenu. Bij de varkenslende met sesam koos ik een Vacqueyras uit. Een wijn uit dat dorp waarvan niemand de naam kan spellen of uitspreken…

Geen domaine, geen fantasienaam, geen cuvée, maar “mis en bouteille par ‘EMB’ 84136C – France”, daar moet deze Vacqueyras het mee doen. Dat soort anonimiteiten duidt doorgaans op wijn die maar beter anoniem kan blijven. En ongedronken. Maar kijk eens hier, Gall & Gall heeft een uitzondering die de regel bevestigt. Want deze wijn is fris en stevig tegelijk, precies goed bij de varkenslende.

Smaak

Vacqueyras (met de s uitgesproken) is een kleine cru in de zuidelijke Rhônestreek, een eindje oostelijk van Avignon. Grenachedruiven vormen er de basis van de rode wijnen, samen met een gulle scheut syrah en soms – zoals hier – wat mourvèdre. Samen zorgt dat voor flink wat alcohol, fruit en wat kruidigheid, maar gelukkig bedreigt dat de sappigheid niet.

Verkrijgbaar

Gall & Gall, 7,99 euro

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.