Wijn

Valle dell’Acate Vittoria Insolia 2007

Met wat vertraging – ik was bezig terug te komen uit Frankrijk – toch even aandacht voor het Volkskrant Weekendmenu van deze keer en van mijn hand, en de wijn die ik erbij bedacht. Wat het menu betreft, dat vangt aan met een chic voorgerechtje van een gepocheerd eitje met truffel, tastinaakpuree en gesmoorde kool. Daarbij schenk ik een stevige witte wijn van Sicilië, de Vittoria Insolia 2007 van Valle dell’Acate.

Waarom

Laveren, dat moest ik, tussen verschillende verlangens: die naar aardsheid, flinke inhoud en diepte, weer-es-wat-anders en natuurlijk prijs. Let wel, een fatsoenlijke chardonnay met wat houtrijping, uit Australië, Zuid-Afrika of Chili, doet het waarschijnlijk goed bij het gepocheerde ei met truffel, en prestigieuse witte Bourgognes al helemaal. Maar in het zonnetje zet ik dit keer een Siciliaanse wijn van een bij ons nauwelijks bekende druif.

Smaak

Vittoria is een klein wijnstreekje in het zuiden van Sicilië. Er worden druivensoorten gebruikt als frappato en insolia, en van die laatste maakt Valle dell’Acate een uitstekende witte wijn. Aan het roer van het wijnbedrijf staat een dynamische dame, Gaetana Jacono, die behalve deze wijn nog een serie van klasse op de markt brengt. De Vittoria Insolia smaakt behalve fruitig toch vooral ook mineraal en stevig, vol genoeg om stand te houden bij het gerecht.

Verkrijgbaar

Wijnhandels van Les Généreux en online op www.lesgenereux.nl, 9,95 euro.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.