Wijn

Valle dell’Acate Vittoria Insolia 2007

Met wat vertraging – ik was bezig terug te komen uit Frankrijk – toch even aandacht voor het Volkskrant Weekendmenu van deze keer en van mijn hand, en de wijn die ik erbij bedacht. Wat het menu betreft, dat vangt aan met een chic voorgerechtje van een gepocheerd eitje met truffel, tastinaakpuree en gesmoorde kool. Daarbij schenk ik een stevige witte wijn van Sicilië, de Vittoria Insolia 2007 van Valle dell’Acate.

Waarom

Laveren, dat moest ik, tussen verschillende verlangens: die naar aardsheid, flinke inhoud en diepte, weer-es-wat-anders en natuurlijk prijs. Let wel, een fatsoenlijke chardonnay met wat houtrijping, uit Australië, Zuid-Afrika of Chili, doet het waarschijnlijk goed bij het gepocheerde ei met truffel, en prestigieuse witte Bourgognes al helemaal. Maar in het zonnetje zet ik dit keer een Siciliaanse wijn van een bij ons nauwelijks bekende druif.

Smaak

Vittoria is een klein wijnstreekje in het zuiden van Sicilië. Er worden druivensoorten gebruikt als frappato en insolia, en van die laatste maakt Valle dell’Acate een uitstekende witte wijn. Aan het roer van het wijnbedrijf staat een dynamische dame, Gaetana Jacono, die behalve deze wijn nog een serie van klasse op de markt brengt. De Vittoria Insolia smaakt behalve fruitig toch vooral ook mineraal en stevig, vol genoeg om stand te houden bij het gerecht.

Verkrijgbaar

Wijnhandels van Les Généreux en online op www.lesgenereux.nl, 9,95 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.