Wijn

Valle dell’Acate Vittoria Insolia 2007

Met wat vertraging – ik was bezig terug te komen uit Frankrijk – toch even aandacht voor het Volkskrant Weekendmenu van deze keer en van mijn hand, en de wijn die ik erbij bedacht. Wat het menu betreft, dat vangt aan met een chic voorgerechtje van een gepocheerd eitje met truffel, tastinaakpuree en gesmoorde kool. Daarbij schenk ik een stevige witte wijn van Sicilië, de Vittoria Insolia 2007 van Valle dell’Acate.

Waarom

Laveren, dat moest ik, tussen verschillende verlangens: die naar aardsheid, flinke inhoud en diepte, weer-es-wat-anders en natuurlijk prijs. Let wel, een fatsoenlijke chardonnay met wat houtrijping, uit Australië, Zuid-Afrika of Chili, doet het waarschijnlijk goed bij het gepocheerde ei met truffel, en prestigieuse witte Bourgognes al helemaal. Maar in het zonnetje zet ik dit keer een Siciliaanse wijn van een bij ons nauwelijks bekende druif.

Smaak

Vittoria is een klein wijnstreekje in het zuiden van Sicilië. Er worden druivensoorten gebruikt als frappato en insolia, en van die laatste maakt Valle dell’Acate een uitstekende witte wijn. Aan het roer van het wijnbedrijf staat een dynamische dame, Gaetana Jacono, die behalve deze wijn nog een serie van klasse op de markt brengt. De Vittoria Insolia smaakt behalve fruitig toch vooral ook mineraal en stevig, vol genoeg om stand te houden bij het gerecht.

Verkrijgbaar

Wijnhandels van Les Généreux en online op www.lesgenereux.nl, 9,95 euro.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.