Wijn

Wijn van Kleyn: Venea Arbino 2014 en Matsu ‘El picaro’

venea-arbino

Deze week val ik u lastig met een duidelijk geval van niet-kunnen-kiezen. De samenwerkende broeders en zusters van Well of Wine stuurden me twee rode wijnen die elk lof en prijs verdienen. Maar ze verschillen als dag en nacht. De Arbino 2014 uit de Abruzzen is zuur op een blikkerend lekkere manier, fris, fruitig, verhelderend. Italiaans rood zoals we dat niet gewend zijn, tegendraads gebrouwen van de montepulcianodruif op de flanken van de Apennijnen, rodebessend bij kip en kool en kaas. Pasta met tomaat gaat hij ook niet uit de weg. De Matsu ‘El Picaro’ daarentegen glanst ondoorzichtig zwart, ruikt naar cassis en tabak en smaakt vlezig en stoer. Het is dan ook een Toro, geheel opgemetseld uit tempranillodruiven in een gepolijst granieten stijl. U en ik denken dan aan biefstuk; Spanjaarden drinken hem doodleuk bij kabeljauw.

Twee uitersten op rodewijngebied dus. Is dat niet verrukkelijk? De supermarkt ligt vol met middle-of-the-roadwijn, niks aan de hand, mooi wat je verwacht, niet zeuren maar slikken. Nu echter is het tijd voor een feestje. Neus in het glas, wenkbrauwen omhoog, slurpen en grijnzen. Januari 2018: een ‘lekker wijntje’ voorbij.

 

Venea Arbino 2014, Terre di Chieti, Abruzzo

€ 9,95

Matsu ‘El picaro’, Toro

€ 9,95

Wellofwine.nl

 

Prijs/Kwaliteit 8,5

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.