Wijn

Wijn van Kleyn: Venea Arbino 2014 en Matsu ‘El picaro’

venea-arbino

Deze week val ik u lastig met een duidelijk geval van niet-kunnen-kiezen. De samenwerkende broeders en zusters van Well of Wine stuurden me twee rode wijnen die elk lof en prijs verdienen. Maar ze verschillen als dag en nacht. De Arbino 2014 uit de Abruzzen is zuur op een blikkerend lekkere manier, fris, fruitig, verhelderend. Italiaans rood zoals we dat niet gewend zijn, tegendraads gebrouwen van de montepulcianodruif op de flanken van de Apennijnen, rodebessend bij kip en kool en kaas. Pasta met tomaat gaat hij ook niet uit de weg. De Matsu ‘El Picaro’ daarentegen glanst ondoorzichtig zwart, ruikt naar cassis en tabak en smaakt vlezig en stoer. Het is dan ook een Toro, geheel opgemetseld uit tempranillodruiven in een gepolijst granieten stijl. U en ik denken dan aan biefstuk; Spanjaarden drinken hem doodleuk bij kabeljauw.

Twee uitersten op rodewijngebied dus. Is dat niet verrukkelijk? De supermarkt ligt vol met middle-of-the-roadwijn, niks aan de hand, mooi wat je verwacht, niet zeuren maar slikken. Nu echter is het tijd voor een feestje. Neus in het glas, wenkbrauwen omhoog, slurpen en grijnzen. Januari 2018: een ‘lekker wijntje’ voorbij.

 

Venea Arbino 2014, Terre di Chieti, Abruzzo

€ 9,95

Matsu ‘El picaro’, Toro

€ 9,95

Wellofwine.nl

 

Prijs/Kwaliteit 8,5

***

19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar Italië. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer in De Marken! Klik hier voor details.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *