Wijn

Wijn van Kleyn: Venea Arbino 2014 en Matsu ‘El picaro’

venea-arbino

Deze week val ik u lastig met een duidelijk geval van niet-kunnen-kiezen. De samenwerkende broeders en zusters van Well of Wine stuurden me twee rode wijnen die elk lof en prijs verdienen. Maar ze verschillen als dag en nacht. De Arbino 2014 uit de Abruzzen is zuur op een blikkerend lekkere manier, fris, fruitig, verhelderend. Italiaans rood zoals we dat niet gewend zijn, tegendraads gebrouwen van de montepulcianodruif op de flanken van de Apennijnen, rodebessend bij kip en kool en kaas. Pasta met tomaat gaat hij ook niet uit de weg. De Matsu ‘El Picaro’ daarentegen glanst ondoorzichtig zwart, ruikt naar cassis en tabak en smaakt vlezig en stoer. Het is dan ook een Toro, geheel opgemetseld uit tempranillodruiven in een gepolijst granieten stijl. U en ik denken dan aan biefstuk; Spanjaarden drinken hem doodleuk bij kabeljauw.

Twee uitersten op rodewijngebied dus. Is dat niet verrukkelijk? De supermarkt ligt vol met middle-of-the-roadwijn, niks aan de hand, mooi wat je verwacht, niet zeuren maar slikken. Nu echter is het tijd voor een feestje. Neus in het glas, wenkbrauwen omhoog, slurpen en grijnzen. Januari 2018: een ‘lekker wijntje’ voorbij.

 

Venea Arbino 2014, Terre di Chieti, Abruzzo

€ 9,95

Matsu ‘El picaro’, Toro

€ 9,95

Wellofwine.nl

 

Prijs/Kwaliteit 8,5

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.