Wijn

Verrukkelijke droge rosé uit Bandol

Ach, die kleur, dromerig als rozenblaadjes in de mist, als het blozen van de eerste verliefdheid, als een vermiljoenen zucht over verloren maagdelijkheid!

Ahum. Ik liet mij even gaan. Feit is dat ik immer in vervoering raak als ik de eerste ‘vin gris’ van het voorjaar in mijn glas laat klokken. Gris staat voor die schuchtere teint die ontstaat als je bepaalde druivenrassen, waarvan het vruchtvlees kleur heeft, héél kort met hun rode schillen laat weken, en er daarna wijn van maakt. Maar nou het mooiste: deze vin gris van Dupuy de Lôme was geen vin gris. Rosé, noemen de makers hem, het jonge echtpaar Damidot.

Goed, zij hun zin. Feit blijft dat gans Nederland na die verlammende maand van maart zo’n grijze rosé verdiend heeft, en ik voorop. Mensen, wat een vineuze pracht. Dupuy de Lôme is een bedrijf bij Bandol, dat opmerkelijke hoekje Côte d’Azur waar men de mourvèdredruif overreedt tot knoestige, in hun jeugd nog grauwende rode wijnen. Gérald Damidot maakt echter moderne, fruitiger versies dan gebruikelijk in die omgeving. Plus die zuchtend lekkere rosé. Hooggeschoold droog natuurlijk, met pit en net genoeg hint van rood in zijn geur om hem wittewijn-af te maken. Le printemps est arrivé!

 

Rosé La Matelote, Dupuy de Lôme € 8,50

desmaakimporteur.nl

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en andere boeken, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 26 januari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.