GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept verse doperwtjes 2007

Was het maar 1 april. Dan had ik nu een schitterend verhaal kunnen ophangen over de anti-oxydanten in doperwtjes, die zojuist waren ontdekt door onderzoekers van de Universiteit van San Constipatión in Peru.

Anti-oxydanten die beschermden tegen van alles, dementie en kanker en suikerziekte en jeugdpuistjes. Echt onderzoek, nou ja, marktonderzoek, laat namelijk zien dat producten waarvan positieve gezondheidseffecten aan het licht zijn gekomen een grote vlucht hebben genomen, in de winkels. Frambozen twee keer zo veel verkocht in een jaar, blauwe bessen +132 procent, spinazie +31, groene thee +45.

Mijn probleem is dat ik van verse doperwtjes hou, en dat ze zo moeilijk te krijgen zijn. Afgelopen zaterdag lukte het me, op de Zaandamse markt, waar de luxe groentestal ze had. Alle andere marktstallen niet, mijn eigen groentewinkel niet en de supermarkt al helemaal niet. Hollandse doperwtjes (de Spaanse zijn doorgaans grover, meer knikkers) zijn fantastisch. Maar die verkrijgbaarheid hè, daar schort het aan. Vandaar dat ik graag een persbericht zou versturen dat erwten de bron van de eeuwige jeugd zijn. Zou je eens zien hoe snel Albert Heijn ze in de schappen zou leggen. Gevolgd door de rest.

Voor wie het nog niet weet: elk jaar zet ik in juni in de Volkskeuken een recept voor doperwten. Frapper toujours! En niet zomaar een recept, maar hetzelfde, het lekkerste, het ultieme: à la française. Daarin stooft het hart van een kropje gewone sla mee, als kruid, dat een vaag bittertje meegeeft, een opwekkende toets tegen het zoet. Van mij mogen er ook een paar blokjes spek meestoven, hoewel het gerecht dan van naam verschiet en petits pois à la languedocienne moet heten. En vergeet niet wat kleine uitjes te pellen, wat makkelijker lukt als je ze een paar minuten in heet water zet.

Koken in water is zonde. Nee, we smoren, we overreden de erwtjes zachtjes gaar te worden in pure boter. Er is niks aan: smelt de boter, leg er de sla in en verdeel de andere ingrediënten erover, behalve de peterselie. Zet op een heel laag pitje, sluit de pan en laat een half uur zijn gang gaan. Af en toe omscheppen, dat is alles. En er wat platte peterselie over strooien.

Doperwtjes op zijn Frans, voor 4:

2 kg verse doperwten in de peul

75 g boter

16 kleine uitjes (rauwe zilveruitjes)

het hart van een kropje sla, gewassen en in tweeën gesneden

1 teen knoflook, gehakt

2 theelepels suiker

handje gehakte platte peterselie

zout

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Nu verkrijgbaar in de boekhandel!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.